Porady: Truskawki i ich właściwości odżywcze. Jakie witaminy mają truskawki?

Porady: Truskawki i ich właściwości odżywcze. Jakie witaminy mają truskawki?

Truskawki cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem. Lecz oprócz walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu są cennym źródłem błonnika, zawierają antyoksydanty.

Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne, wartości odżywcze oraz niewiele kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę, przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego.

Polecane są dla osób cierpiących na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin.

Truskawki zawierają wartości odżywcze i witaminy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik oraz węglowodany.

Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają poziom cholesterolu. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Poza tym truskawki są żółciopędne, stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego.

W kosmetyce stosuje się truskawki przy produkcji specyfików o działaniu przeciwzmarszczkowym, przeciwbakteryjnym oraz do pielęgnacji skóry zniszczonej.

Niestety truskawki są silnie alergizujące. Truskawki należy podawać dzieciom od 10. miesiąca życia, alergia może wystąpić u osób dorosłych, którzy wcześniej nie mieli takich problemów. Drobne pesteczki na skórce i w miąższu owoców mogą spowodować silną biegunkę.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.