Rolnictwo: Czy warto stosować uprawę pasową?
Teoretycznie idea uprawy pasowej jest niezwykle prosta, a pozwala na sporą oszczędność czasu i minimalizację kosztów – ogranicza się wyłącznie na spulchnianiu wąskiego pasa w rzędzie siewu. Metoda ta zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.
Założeniem tego systemu uprawy jest połączenie zalet konwencjonalnej uprawy gleby (bezpieczeństwo plonów) z korzyściami siewu bezpośredniego (ochrona gleby przed erozją oraz minimum kosztów).
Anomalia pogodowe zdarzają się coraz częściej, co sprawia, że wiele zabiegów agrotechnicznych i zbiór plonów mogą przesuwać się w czasie.
Ostatnie lata pokazują, że sytuacja pogodowa może się zmieniać bardzo dynamicznie i możemy się spodziewać dużych skrajności – od suszy po zbyt dużą ilość wody na polach.
Uprawa pasowa ze względu na uproszczoną technikę siewu i uprawy, pozwala zaoszczędzić sporo czasu oraz zachować odpowiednie terminy siewu, co istotne jest w uprawie roślin narażonych na działanie niskich temperatur, ale także tych uprawianych w okresie wiosennym, które muszą wykształcić mocny system korzeniowy.
Spośród zalet uprawy pasowej wymienia się m.in. lepszą ochronę gleby przed erozją, stabilizowanie jej struktury, spulchnienie gleby tylko w strefie wzrostu roślin, które zapewnia warunki do prawidłowego rozwoju korzenia, dużą efektywność w wykorzystaniu wody glebowej.
Ponadto zaletą jest mniejsze zużycie paliwa na 1ha, i oszczędność czasu – bo stosując uprawę pasową mamy możliwość wykonania w jednym przejeździe uprawy, nawożenia pod korzeń i siewu.
Uprawa pasowa znajduje zastosowanie m.in. na plantacjach rzepaku, kukurydzy, a także pozostałych, które mogą być uprawiane w szerokich międzyrzędziach np. buraki cukrowe.
Przyjmuje się, że uprawa pasowa pozwala zwiększyć plony do 10% przy jednoczesnym zmniejszeniu uprawianej powierzchni nawet o 80%. Istotne jest również to, że niektóre agregaty uprawowo-siewne mogą wykonać za jednym przejazdem wszystkie zabiegi związane z uprawą gleby i siewem.