Smak, zdrowie i ekologia w jednym – pieczarki to must-have tej wiosny

Europejskie pieczarki wracają na kulinarne salony. Naturalne, bez środków ochrony roślin, przyjazne planecie – i genialne na patelni.

Pieczarki – ukryty skarb na Twoim talerzu

To trzeci rok kampanii „Europejskie Pieczarki Ukryty Skarb” i Hopscotch nie zwalnia tempa. Kampania, prowadzona w 9 krajach Unii Europejskiej, zdobywa rekordowe zasięgi – a Polska jest jej prawdziwym liderem. W 2024 roku kampania dotarła do ponad 23,9 miliona odbiorców w Polsce. Kampania bije rekordy zaangażowania – za nami viralowe posty influencerów, ambasadorzy w kuchni i tysiące interakcji. A wszystko po to, by przypomnieć, że pieczarka to nie tylko klasyczny składnik sosu – to prawdziwa gwiazda codziennej kuchni i sprzymierzeniec zdrowego stylu życia.

Dlaczego pieczarki są idealne na wiosnę?

Pieczarki to naturalna moc witamin i składników mineralnych w lekkiej formie. To idealny produkt dla tych, którzy szukają lokalnych, nieprzetworzonych i odżywczych produktów.

  • Witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B7, B9) – wspierają układ nerwowy i skórę.
  • Potas i selen – ważne dla serca i odporności.
  • Bez tłuszczu, bez soli – idealne w diecie niskosodowej.
  • Zawartość białka w 100g pieczarek to 1-2g – świetne dla osób aktywnych i tych, którzy ograniczają mięso.
  •  Antyoksydanty i błonnik – sprzymierzeńcy odporności i zdrowego trawienia.

Co ciekawe, ze względu na wysokie standardy higieny w halach uprawowych, w których rosną pieczarki, nie są one poddawane działaniu środków ochrony roślin.

Świeże pieczarki można śmiało jeść na surowo.

Jak powstaje pieczarka?

Ciekawostki z produkcji:

  • Pieczarki uprawiane są na specjalnym podłożu stworzonym z produktów ubocznych rolnictwa – słomy i pomiotu kurzego. To doskonały przykład rolniczego recyklingu w praktyce.
  • Uprawy odbywają się w zamkniętych halach, w kontrolowanych warunkach – bez użycia nawozów lub sztucznych środków ochrony roślin.
  • Po zbiorach podłoże popieczarkowe trafia z powrotem na pola aby poprawić jakość gleby – gospodarka o obiegu zamkniętym w praktyce.

Pieczarki – pyszne i przyjazne dla planety

Pieczarki to jeden z najbardziej zrównoważonych produktów, jaki możesz mieć w kuchni:

Zużycie wody w uprawie pieczarek jest stosunkowo niskie w porównaniu z wieloma innymi uprawami, co czyni je bardziej przyjaznymi dla środowiska pod względem gospodarowania zasobami wodnymi.

Pieczarki nie wymagają dużych obszarów do uprawy – zaledwie 1 hektar (10 000 m2) może dostarczyć aż 2500 ton pieczarek rocznie. To jedna z najbardziej wydajnych upraw na świecie.

Rosną lokalnie – bez długiego transportu, świeże i bez zbędnych opakowań.

Co trzecia pieczarka w Europie pochodzi właśnie z Polski.

Dzięki nowoczesnym i zrównoważonym metodom uprawy dostarczany jest produkt najwyższej jakości, w przystępnej cenie – przez cały rok. Pieczarki stały się kulinarnym symbolem – zdrowym, uniwersalnym i… modnym.

Pieczarki to umami na złoto

Grzegorz Łapanowski: „Uwielbiam pieczarki. Na co dzień stosuję je w swojej kuchni. Są łatwo dostępne, relatywnie tanie i genialne jako źródło umami – smaku, który daje prawdziwą satysfakcję z jedzenia. Lubię proste, szybkie rozwiązania. Dobrze usmażone pieczarki – na złoto, klasycznie albo w wersji azjatyckiej. Kluczem jest dobra patelnia, wysoka temperatura i cierpliwość. Smaż je jak stek – bez mieszania, aż się zezłocą. Potem czosnek, natka, sól, sok z cytryny… albo chili, imbir i sos sojowy. Nie wiem, która wersja lepsza. Spróbujcie obu!”.

Źródło informacji: Hopscotch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Informacje

Zdobądź najświeższe informacje!

Wyślemy najświeższe informacje prosto na Twojego maila