Strzyżów: Piknik drobiowy „Kulinarny Drób”

Strzyżów: Piknik drobiowy „Kulinarny Drób”

Stoiska lokalnych producentów, rękodzielników, występy wokalne i taneczne, pokazy sztuk walki a wieczorem koncert znanego zespołu „Kordian” – te i inne atrakcje czekały na mieszkańców w niedzielę 26 września br. na placu targowym w Strzyżowie. Odbył się organizowany przez Podkarpacką Izbę Rolniczą w Strzyżowie we współpracy z Gminą Strzyżów piknik „Kulinarny Drób”.

Jego celem było promowanie wśród konsumentów spożycia polskiego mięsa, przetworów z mięsa drobiowego, poprzez zwiększenie udziału ich spożycia w codziennej diecie. Podczas pikniku dokonano oficjalnego otwarcia nowego targowiska.

Ciepła i słoneczna pogoda przyciągnęła tego dnia na plac targowy wielu mieszkańców miasta i gminy. O godzinie 12.00 dyrektor biura PIR Wiesław Lada dokonał oficjalnego otwarcia pikniku i powitał wszystkich uczestników oraz przedstawicieli władz samorządowych i Izby Rolniczej.

Wśród gości byli: Starosta Strzyżowski Bogdan Żybura, Burmistrz Strzyżowa Waldemar Góra i jego zastępca Paweł Midura, Wójt Gminy Niebylec Zbigniew Korab, wiceprezes, przewodniczący RP PIR w Strzyżowie Jerzy Bator, członkowie zarządu PIR Zbigniew Bojko i Piotr Suski, członkowie RP PIR w Strzyżowie oraz innych powiatów. 

Ważny wydarzeniem niedzielnego spotkania było oficjalne otwarcie nowego targowiska. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali starosta Bogdan Żybura, burmistrz Waldemar Góra, Przewodniczący Rady Miejskiej w Strzyżowie Tomasz Grodzki.

Po części oficjalnej odbyła się bezpłatna degustacja potraw przygotowanych z polskiego mięsa drobiowego. Drobiowe przysmaki tak zasmakowały degustującym, że paniom z KGW Wysoka Strzyżowska Górna, Żarnowa, Brzeżanka i Bonarówka trudno było nadążyć z pieczeniem, smażeniem i nakładaniem drobiowych specjałów.

Za część kulinarną wydarzenia odpowiadało Strzyżowskie Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich. Podczas pikniku nie zbrakło stoisk instytucji i organizacji oraz lokalnych producentów i rękodzielników, na których można było nabyć m.in. wyroby lokalne oznaczone znakiem produktu lokalnego „Wykonano w Strzyżowie”.

Podczas pikniku, była możliwość zaszczepienia się przeciw COVID-19 w specjalnie przygotowanym mobilnym punkcie szczepień, zorganizowanym we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Brzeżance.

Imprezie towarzyszyły dodatkowe atrakcje, jak pokazy sprawności bojowej i ratownictwa, przygotowane przez strzyżowskich Strzelców we współpracy ze strażakami OSP w Strzyżowie oraz  koncerty i pokazy artystyczne.

Na scenie wystąpili soliści „Studia Piosenki” działającego przy Domu Kultury „Sokół” w Strzyżowie, zespół „Cajmery” działający przy GOK Niebylec, Kapela Ludowa z Czudca i zespół folklorystyczny „Wielopolanie” z Wielopola Skrzyńskiego.

Występowali tancerze z Nowoczesnej Szkoły Tańca oraz podopieczni klubu „Armagedon JU-JITSU Team” w Strzyżowie. Prawdziwe tłumy zgromadziła pod sceną gwiazda wieczoru – zespół „Kordian”.

Imprezę poprowadzili Marta Utnicka, dyrektor Biblioteki Publicznej Gminy i Miasta w Strzyżowie oraz Artur Warzecha z Podkarpackiej Izby Rolniczej. Piknik sfinansowany został m.in. ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email