Za nami smaczne warsztaty kulinarne i ekologiczne, które zorganizowane były w związku z realizacją projektu Karpacka Kuchnia w stylu zero-waste w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2021-2027, który dofinansowany jest z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Wartość projektu to ponad 32 tys. euro.
W projekcie gotowali, miłośnicy karpackiej kuchni, m.in.: starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz, wicestarosta jarosławski Krzysztof Cebulak, przedstawiciele Stowarzyszenia Euroregionu Karpackiego na czele z Ewą Niemczyk. Pyszne dania zero-waste (pastę z liści rzodkiewki, sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką, praliny) przygotowała dla zgromadzonych kulinarna blogerka, testerka, Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Łowach, która gotowała m.in. z Ewą Wachowicz w programie „Ewa Gotuje”, Ewą Olejniczak w programie „ Przepis Dnia”.
Warsztaty skierowane były do restauratorów, hotelarzy, przedstawicieli agroturystyk zarówno z Powiatu jarosławskiego jak i Bardejowa i Svidnika – partnerów w projekcie. Ale i nie tylko… byli również przedstawiciele szkół gastronomicznych z Polski i Słowacji. Mowa o uczniach z Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu.
Warsztaty otworzył starosta Kamil Dziukiewicz , który zaznaczył ważną rolę kuchni zero-waste w dzisiejszym świecie. Dodał, iż sam stara się ją stosować we własnej kuchni o czym świadczyło aktywne włączenie się w warsztaty
———————————-
Kilka słów o projekcie:
Projekt rozpoczął się 1 listopada 2024 roku i będzie trwał do października 2025 roku. Za nami już kulinarne warsztaty, które poprowadziła zwyciężczyni Master Chef Nastolatki Martyna Niemiec. Przed nami jeszcze m.in. wizyta studyjna uczniów szkół gastronomicznych, świetne kulinarne konkursy z nagrodami, występy w czasie Dni Bardejova. Stworzona zostanie strona internetowa oraz poradnik zero waste. Powstanie Karpacka Strategia Kulinarna Zero Waste oraz wprowadzony zostanie system certyfikacji, który nagrodzi podmioty spełniające standardy gotowania w duchu nie marnowania żywności.