Kulinaria: Łopatka pieczona w musztardzie

Kulinaria: Łopatka pieczona w musztardzie

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 4-5 łyżek musztardy sarepskiej lub innej pikantnej musztardy (doskonale nadaje się też musztarda francuska),
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka mieszanki pieprzu młotkowanego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

  1. Musztardę mieszamy z majerankiem i pieprzem. Mieszanką smarujemy łopatkę.
  2. Łopatkę związujemy bawełnianych sznurkiem i smarujemy musztardą.
  3. Mięso przekładamy do naczynia, przykrywamy i marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).
  4. Na 30 minut przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki .
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  6. Mięso  układamy w brytfannie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie odwracamy mięso i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. 
  8. Zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 60 minut. 
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.