Zdrowie: Herbata z kurkumą – na odporność

Zdrowie: Herbata z kurkumą – na odporność

Herbatę z kurkumą można pić o każdej porze roku, ale najwięcej pożytku przyniesie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, gdyż rozgrzewa całe ciało i działa przeciwzapalnie.

Herbata z kurkumą zawiera kurkuminę, która neutralizuje wolne rodniki. Ponieważ jest słabo przyswajalna, najlepiej łączyć ją z piperyną (zawartą w czarnym pieprzu lub papryczce chilli).

Właściwości herbaty z kurkumą:

  • wzmacnia odporność, zwalcza infekcje wirusowe
  • wspomaga pracę mózgu 
  • ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych
  • jest przydatna w profilaktyce i leczeniu nowotworów
  • ma działanie rozkurczowe, więc jest polecana na bolesne miesiączki
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,

Herbata z kurkumą – składniki:

  • 450 ml wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 plasterków imbiru
  • szczpyta pieprzu cayenne lub czarnego
  • sok z cytryny / plasterki cytryny
  • miód

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia po czym od razu zmniejszamy ogień, by napar bardzo wolno się gotował. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyłączamy, odstawiamy na 1 minutę, by przyprawy opadły na dno garnka. Herbatkę nalewamy do szklanek przez sitko. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne lub czarnego, sok z cytryny i miód do smaku.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email