Zdrowie: Naturalny syrop z mniszka lekarskiego. Na co warto go stosować?
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, stanowi jednak cenione przez zielarzy remedium na wiele dolegliwości. Najpopularniejszym specyfikiem jest syrop z mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski rośnie prawie wszędzie a według poglądów licznych botaników mniszek pospolity pochodzi z Grecji, skąd rozprzestrzenił się na terenach Europy i Azji Mniejszej.
W dawnych czasach, szczególnie na wsi, do leczenia schorzeń używano wiele różnych ziół, między innymi także mniszek lekarski. Kwitnienie trwa od kwietnia do sierpnia, z różną intensywnością w zależności od warunków klimatycznych.
Mniszek lekarski i jego przetwory, jak wykazały liczne badania farmakologiczne i kliniczne, ma działanie wielokierunkowe. Działa pobudzająco na wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy przez drogi żółciowe.
Ma też korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki oraz normalizację całego procesu trawienia. Działa moczopędnie, ma właściwości odtruwające i oczyszczające ze szkodliwych związków, jakie uwalniane są podczas przemiany materii.
Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co usprawnia przepływ żółci i moczu. Działa także przeciwcukrzycowo i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego. Wykazuje działanie regenerujące na skórę, przyspiesza gojenie się ran i bliznowacenie.
Do sporządzenia pysznego syropu używa się kwiatów mniszka lekarskiego. Zastosowanie tego syropu może być różne: można go rozsmarować na kromce chleba z masłem, jak miód albo używać do słodzenia napojów. Syrop z kwiatów mniszka jest bardzo korzystny dla zdrowia.
Wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Aby przygotować syrop z mniszka lekarskiego, potrzebne są świeże kwiaty tej rośliny. Nie jest bez znaczenia czas pozyskiwania kwiatów. Syrop najczęściej przygotowuje się w okolicach maja, kiedy kwiatów jest pod dostatkiem i są już na tyle dojrzałe, aby nie były gorzkie.
Składniki na syrop:
1 kg kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
2 cytryny
Sposób przygotowania:
Kwiaty mniszka lekarskiego włożyć do garnka, zalać wodą, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Po 15 minutach zestawić garnek i pozostawić na dobę do pełnego wystygnięcia.
Wystudzony wywar przecedzić przez gazę, a potem dodać resztę składników: cytrynę i cukier. Mieszaninę gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji
Syrop przelać do butelki lub słoika i odstawić w chłodne miejsce. Syropu z mniszka lekarskiego nie trzeba pasteryzować. Jest on zakonserwowany cukrem. Termin przydatności syropu do spożycia to jeden rok.