Zdrowie: Owoc khaki - właściwości odżywcze

Zdrowie: Owoc khaki - właściwości odżywcze

Khaki to bardzo zdrowy owoc, który nie tylko dobrze smakuje, na wiele przypadłości.

Owoc kaki pochodzi z obszarów subtropikalnych Azji oraz Ameryki.
Jako pierwsi tę roślinę zaczęli uprawiać Chińczycy i Japończycy. Wykorzystywano do leczenia ran po ukąszeniach węży. Do dziś w chińskiej medycynie ludowej używa się liści kaki na wiele schorzeń, między innymi na łagodzenie stanów zapalnych skóry.

Owoc kaki ma intensywny pomarańczowy kolor. Nie ma pestek, a w smaku przypomina trochę śliwki, jabłka, a trochę melony.
Wystarczy umyć owoc i pokroić go w ćwiartki, jedynie obcinając zieloną część od góry. Owoc należy obrać ze skórki.

W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal.

Właściwości zdrowotne:

Owoc kaki zawiera wiele cennych witamin i minerałów:

  • kwas askorbinowy,
  • karotenoidy,
  • polifenole,
  • błonnik pokarmowy
  • składniki mineralne.
  • beta-karoten,
  • witaminę B6,
  • witaminę K,
  • witaminę E,
  • tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy.

Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce kaki, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.

Jest w nim zbiór cennych minerałów jak: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, luteina i zeaksantyna.

Właściwości antynowotworowe:
Badania naukowców z Mie University z Japonii wskazują, że wyciąg z kaki posiada właściwości antynowotworowe i może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).

Ochrona wzroku:

Karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.


Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Polecane są osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem lud telewizorem.

Obniżenie poziomu cholesterolu:
Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i obniża ciśnienie krwi.

 Pozytywny wpływ na wygląd skóry:
Za sprawą wielu naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się skóry, która na dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.

Na trawienie:
Owoc kaki to doskonałe źródło błonnika, ten owoc poleca się osobom z problemami trawiennymi, zaparciami.

Jak jeść owoc khaki ?

Kaki można gotować i kandyzować, można podawać surowe jako przekąskę, albo dodawać do sałatek, koktajli, czy deserów.


Dojrzałe owoce powinny mieć ładną, pomarańczową barwę, skórka powinna być gładka i bez żadnych plam, a sam owoc powinien być miękkie w dotyku, ale nie za miękki.

Zbyt twarde owoce wystarczy potrzymać  przez kilka dni w domu, w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.
Dojrzałe owoce kaki obieramy ze skórki.

Najlepiej smakują surowe, pokrojone w ósemki, ale można je też dodawać do sałatek czy deserów.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email