Zdrowie: Owoc khaki - właściwości odżywcze
Khaki to bardzo zdrowy owoc, który nie tylko dobrze smakuje, na wiele przypadłości.
Owoc kaki pochodzi z obszarów subtropikalnych Azji oraz Ameryki.
Jako pierwsi tę roślinę zaczęli uprawiać Chińczycy i Japończycy. Wykorzystywano do leczenia ran po ukąszeniach węży. Do dziś w chińskiej medycynie ludowej używa się liści kaki na wiele schorzeń, między innymi na łagodzenie stanów zapalnych skóry.
Owoc kaki ma intensywny pomarańczowy kolor. Nie ma pestek, a w smaku przypomina trochę śliwki, jabłka, a trochę melony.
Wystarczy umyć owoc i pokroić go w ćwiartki, jedynie obcinając zieloną część od góry. Owoc należy obrać ze skórki.
W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal.
Właściwości zdrowotne:
Owoc kaki zawiera wiele cennych witamin i minerałów:
- kwas askorbinowy,
- karotenoidy,
- polifenole,
- błonnik pokarmowy
- składniki mineralne.
- beta-karoten,
- witaminę B6,
- witaminę K,
- witaminę E,
- tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy.
Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce kaki, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.
Jest w nim zbiór cennych minerałów jak: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, luteina i zeaksantyna.
Właściwości antynowotworowe:
Badania naukowców z Mie University z Japonii wskazują, że wyciąg z kaki posiada właściwości antynowotworowe i może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).
Ochrona wzroku:
Karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Polecane są osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem lud telewizorem.
Obniżenie poziomu cholesterolu:
Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i obniża ciśnienie krwi.
Pozytywny wpływ na wygląd skóry:
Za sprawą wielu naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się skóry, która na dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.
Na trawienie:
Owoc kaki to doskonałe źródło błonnika, ten owoc poleca się osobom z problemami trawiennymi, zaparciami.
Jak jeść owoc khaki ?
Kaki można gotować i kandyzować, można podawać surowe jako przekąskę, albo dodawać do sałatek, koktajli, czy deserów.
Dojrzałe owoce powinny mieć ładną, pomarańczową barwę, skórka powinna być gładka i bez żadnych plam, a sam owoc powinien być miękkie w dotyku, ale nie za miękki.
Zbyt twarde owoce wystarczy potrzymać przez kilka dni w domu, w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją.
Dojrzałe owoce kaki obieramy ze skórki.
Najlepiej smakują surowe, pokrojone w ósemki, ale można je też dodawać do sałatek czy deserów.