Zdrowie: Pyłek pszczeli - jak wzmacnia odporność?

Zdrowie: Pyłek pszczeli - jak wzmacnia odporność?

Pyłek pszczeli to naturalny produkt przetworzony przez pszczoły, który posiada szereg właściwości odżywczych oraz wspierających układ odpornościowy. Warto go spożywać regularnie, aby wzmocnić układ immunologiczny i nie dać się wirusom i bakteriom w okresie wzmożonych przeziębień.

Pyłek pszczeli jest to pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły, a następnie zlepiany przy pomocy miodu w kulki i umieszczany w plastrach w ulu, skąd mogą go wydobyć pszczelarze.

Stanowi pożywienie dla larw, choć i dla ludzi stanowi niezwykle cenny produkt odżywczy. Ciekawostką jest fakt, że aby pszczoła mogła wytworzyć 15 mg pyłku, musi odwiedzić aż 80 kwiatów.

Właściwości i skład pyłku:

W pyłku pszczelim znajduje się aż 250 cennych substancji, które służą zarówno wzmacnianiu odporności, jak i poprawie ogólnej kondycję organizmu.

Pyłek stanowi cenne źródło białka i egzogennych aminokwasów (takich, jakich organizm człowieka nie jest w stanie sam sobie wytworzyć), m.in.:

  • lizyny,,
  • metioniny,
  • waliny,
  • treoniny,
  • histydyny,
  • fenyloalaniny,
  • argininy,
  • tryptofanu,
  • izoleucyny,

jak również aminokwasów endogennych, np.

  • alaniny,
  • cysteiny,
  • priony,
  • glicyny,
  • seryny,
  • kwasu asparaginowego,
  • kwasu glutaminowego.

Poza tym pyłek pszczeli jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Znajdują się w nim m.in. takie cukry jak:

  • glukoza,
  • fruktoza,
  • skrobia,
  • celuloza,
  • ksyloza,
  • arabinoza.

Pyłek pszczeli a odporność.

Pyłek pszczeli jest to produkt, który z powodzeniem może być stosowany w podnoszeniu odporności zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Powoduje wzrost limfocytów, monocytów, eozynofilii, które odpowiadają za odpowiedź układu immunologicznego  na atak wirusów, czy bakterii.

Kiedy mamy obniżoną ilość białych krwinek, wówczas szybciej zapadamy na przeziębienia, ciężej przechodzimy choroby, jak również słabiej regenerujemy się po nich.

Odpowiedni wzrost leukocytów w momencie infekcji chroni nas przed dalszym rozwojem choroby i cięższymi powikłaniami, takimi jak np. zapalenie płuc.

Pyłek pszczeli szczególnie korzystnie działa w przypadku hamowania infekcji górnych dróg oddechowych. Wspomaga regenerację organizmu w chorobach onkologicznych, w których konieczne jest włączenie naświetlania.

Jak pokazują badania, te osoby, które poddawane były radioterapii  i spożywały pyłek, miały lepsze parametry hemoglobiny, oraz mniejsze skutki choroby popromiennej.

W porównaniu do grupy pacjentów, która nie spożywała pyłku, miały większy wzrost albumin, gammaglobulin oraz białka całkowitego oraz wyższy poziom witaminy E.

O tym, że pyłek stymuluje układ immunologiczny świadczy fakt, że po jego regularnym spożyciu następuje wzrost fagocytów i makrofagów, czyli komórek żernych, niszczących patogeny wdzierające się do organizmu.

Poza tym pozytywnie wpływa na pracę śledziony, która jest istotnym narządem, jeśli chodzi o układ odpornościowy, bierze bowiem udział w wytwarzaniu limfocytów.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email