Zdrowie: Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie lub kaszel
Czarny bez zawiera w swoim składzie wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy, kwasy fenylowe. Zawarte w nim substancje hamują rozwój wielu wirusów. W medycynie ludowej stosowany jest napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwprzeziębieniowo.
Przygotowanie syropu;
- rozwinięte baldachimy kwiatów około 40 szt., rozkładamy na około dwie godziny na stole, by uciekły owady.
- nożyczkami należy obciąć łodyżki jak najbliżej kwiatu, ponieważ syrop może być gorzki
- kwiaty zalać 1l. wody i doprowadzam do wrzenia.
- po zagotowaniu kwiaty wraz z wodą należy odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny
- następnego dnia odcedzam kwiaty
- do wyciśniętego soku należy dodać 1 kg. cukru oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
- mieszając doprowadź do zagotowania (ale nie gotuję dalej)
Gorący syrop należy rozlać do słoiczków, nie trzeba pasteryzować. Syrop powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop przygotowany w ten sposób to świetne lekarstwo na przeziębienie oraz na wzmacniający odporność. Dla wzmocnienia odporności można go pić jako dodatek do napojów, rozcieńczony w wodzie, lub w czystej postaci, przez cały okres jesienno-zimowy, w ilości 2 łyżki dziennie (dzieci 1 łyżka).