Zdrowie: Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie lub kaszel

Zdrowie: Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie lub kaszel

Czarny bez zawiera w swoim składzie wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy, kwasy fenylowe. Zawarte w nim substancje hamują rozwój wielu wirusów. W medycynie ludowej stosowany jest napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwprzeziębieniowo.

Przygotowanie syropu;

  • rozwinięte baldachimy kwiatów około 40 szt., rozkładamy na około dwie godziny  na stole, by uciekły owady.
  • nożyczkami należy obciąć łodyżki jak najbliżej kwiatu, ponieważ syrop może być gorzki
  • kwiaty zalać 1l. wody  i doprowadzam do wrzenia.
  • po zagotowaniu kwiaty wraz z wodą należy odstawić  w chłodne miejsce na 24 godziny
  • następnego dnia odcedzam kwiaty
  • do wyciśniętego soku należy dodać 1 kg. cukru oraz sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • mieszając doprowadź do zagotowania (ale nie gotuję dalej)

Gorący syrop należy rozlać do słoiczków, nie trzeba pasteryzować. Syrop powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop przygotowany w ten sposób to świetne lekarstwo na przeziębienie oraz na wzmacniający odporność. Dla wzmocnienia odporności można go pić jako dodatek do napojów, rozcieńczony w wodzie, lub w czystej postaci, przez cały okres jesienno-zimowy, w ilości 2 łyżki dziennie (dzieci 1 łyżka).

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email