Zdrowie: Właściwości lecznicze i odżywcze aronii

Zdrowie: Właściwości lecznicze i odżywcze aronii

Aronia to jeden z tych suplementów diety, które bardzo często pojawiają się w polskich domach. Nie każdy lubi owoce aronii, ponieważ są cierpkie w smaku, ale za to obfitują w witaminy i minerały. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami, bakteriami, wirusami, a nawet chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi takimi jak miażdżyca.

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, która obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Owoce aronii nazywane są “czarnym skarbem”. Bez wątpienia można je określić mianem “superfood”. Polska jest jednym z największych producentów tego obsianego zdrowymi owocami krzaczka. Większość uprawianych w naszym kraju owoców trafia na eksport. Warto jednak przekonać się do jagód aronii nasz organizm na pewno to doceni.

Owoce aronii mają liczne właściwości lecznicze i odżywcze. Na uwagę zasługuje bogaty skład aronii, w którym mieszczą się przede wszystkim witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

Aronia ma liczne właściwości lecznicze. Jest ich tak wiele, że trudno wymienić wszystkie korzyści zdrowotne.

Może być lekiem na nadciśnienie tętnicze krwi gdyż,  już po kilku tygodniach systematycznego przyjmowania aronii ciśnienie spada. Aronii zawdzięcza się również ochronę przed chorobami układu krwionośnego, takimi jak zawał serca i miażdżyca.

Przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy, dlatego powinna na stałe zagościć w kuchni diabetyków.  Dzięki aronii komórki rakowe nie budują się tak łatwo, a w czasie leczenia raka aronia regeneruje organizm.

Ponadto aronia korzystnie wpływa na system trawienny i system nerwowy. Stanowi obronę przed groźnymi schorzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona, demencja starcza, udar mózgu.

Aronia wzmacnia odporność, ostrzejsze widzenie, a także zmniejsza podatność na stany zapalne i krwotoki. Wspomaga leczenie grypy, przeziębienia, alergii, infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wspiera skuteczność kuracji odtruwających.

Owoc aronii odżywia organizm człowieka, odmładza go, działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Hamuje procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem.

Nadaje się jako składnik diet odchudzających ponieważ aronia przeciwdziała otyłości regulując przemianę materii.

Aronia odżywia mózg bowiem pobudza go do pracy, poprawia pamięć i koncentrację.

Wykazuje działanie odżywcze także w stosunku do przyszłych mam. Dodaje ciężarnym siły i witalności, korzystnie wpływa na rozwój maluszka. Większym dzieciom i młodzieży, będącym w okresie intensywnego wzrostu, pomaga wzmocnić układ mięśniowy i kostny.

Przeciwwskazaniami do stosowania aronii są m.in.: niskie ciśnienie tętnicze krwi, nadkwasota żołądka, wrzody żołądka, stany zapalne żołądka i dwunastnicy, zakrzepowe zapalenie żył, żylaki, zaparcia.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email