Najsmaczniejsza impreza „Z babcinej spiżarni” już za nami

W miniony weekend odbyła się 13. edycja konkursu przetworów tradycyjnych „Z babcinej spiżarni”, która z pewnością jest najsmaczniejszą imprezą tego roku. Impreza odbyła się wczoraj 23 listopada br. w Jaśminowym Dworze w Rokietnicy, a zorganizował ją Kamil Dziukiewicz, Starosta Powiatu Jarosławskiego we współpracy z wójtem gminy Rokietnica Bożeną Gmyrek oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.

Wydarzenie zgromadziło liczne grono znamienitych gości, w tym dyrektora biura posła na Sejm RP Tadeusza Chrzana Monikę Romaniec, wicestarostę jarosławskiego Krzysztofa Cebulaka, przewodniczącą Rady Powiatu Grażynę Strzelec, członków Zarządu Powiatu oraz radnych z różnych miejscowości. W związku z nową formułą imprezy nazwaną „Karpacką kuchnią w stylu zero-waste”, opartą na międzynarodowym projekcie Interreg Polska-Słowacja, nie zabrakło również gości ze Słowacji, co dodatkowo urozmaiciło imprezę.

Przedstawicielki oraz przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich wzięli udział w warsztatach poprowadzonych przez zwyciężczynię programu MasterChef Nastolatki, Martynę Niemiec. Walka o tytuł zwycięzcy była zacięta, a komisja konkursowa miała trudne zadanie wyłonienia najlepszych przetworów.

W ramach konkursu nagrody zostały przyznane w trzech kategoriach: warzywa, owoce oraz mięso lub ryby. Zwycięzcy zostali wybrani przez specjalne jury, które odwiedziło każde ze stoisk. Ponadto, w każdej z kategorii przyznano wyróżnienia.

Laureatami poszczególnych kategorii zostali:

Kategoria owoce:

  • 1 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Zgodzie za „Marmoladę Królewską”
  • wyróżnienie – Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za „Chutney z gruszek do mięs”

Kategoria warzywa:

  • 1 miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywni” Ryszkowa Wola za „Zapiekany bigos staropolski”
  • wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym za „Kalafior kiszony”

Kategoria mięso lub ryby:

  • 1 miejsce – Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Mieszkańców i Rozwoju Wsi Rokietnica za „Swojską kiełbasę w słoiku ze smalcem”
  • wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Łazach za „Domową gęsinę”

Na zakończenie imprezy, dodatkowe nagrody zostały przyznane w ramach kategorii „Smak Starosty” oraz „Smak Posła”. Ponadto, tegoroczna edycja konkursu została uatrakcyjniona pokazem mody oraz występem grupy tanecznej, co sprawiło, że wydarzenie było nie tylko smakowitym, ale także pełnym atrakcji dla wszystkich uczestników.

Gratulujemy wspaniałej inicjatywy i już zapraszamy na kolejną edycję „Z babcinej spiżarni” za rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *