Kruchy placek z winogronami

Kruchy placek z winogronami

Składniki:

Tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
• 400 gram mąki,
• 200 gram masła,
• 3 żółtka,
• 1 jajko,
• 4 łyżki cukru pudru,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:

• Około 2-3 kiście winogron ciemnych,
• 2 łyżki bułki tartej do posypania wyłożonego ciasta,
• cukier puder do posypania

Winogrona obieramy, myjemy, osuszamy i obieramy z kiści. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3). Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem. Na grysik wykładamy obrane z kiści winogron. Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogron. Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.  Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email