Kulinaria: Garnek karpacki
Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni.
Dania jednogarnkowe to świetny sposób na szybki i pyszny obiad, z łatwością może zastąpić obiad z dwóch dań.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka),
- puszka czerwonej fasolo (400 g),
- 400 g marynowanych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości
- 500 g marchwi
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- czosnek wedle uznania
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż w oleju do zarumienienia. Mięso pokrój w kostkę (troszkę większą jak na gulasz). Do przecieru pomidorowego wciśnij czosnek i wymieszaj. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Marchewkę zatrzyj na tarce na oczkach o średniej wielkości. Gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru dodaj do nich cebulę a gdy się podsmaży cebula dodaj mięso. Całość wymieszaj, posól do smaku i popieprz. Smaż na średnim ogniu 3-5 min. Dodaj pieczarki, marchew, czerwoną fasolę, dokładnie wymieszaj i smaż 5 min. Przełóż do glinianego naczynia tak do 3/4 wysokości.
Do 2 litrów wody dodaj liść laurowy, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu, pokrojoną natkę pietruszki. Wodę ze składnikami doprowadź do wrzenia. Przelej do garnka z mięsem. Przykryj. Wstaw do piekarnika. Duś około 50 min w temperaturze 180 stopni.