Kulinaria: Garnek karpacki

Kulinaria: Garnek karpacki

Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni.

Dania jednogarnkowe to świetny sposób na szybki i pyszny obiad, z łatwością może zastąpić obiad z dwóch dań.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka),
  • puszka czerwonej fasolo (400 g),
  • 400 g marynowanych pieczarek
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 500 g marchwi
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek wedle uznania
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • oliwa

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż w oleju do zarumienienia. Mięso pokrój w kostkę (troszkę większą jak na gulasz). Do przecieru pomidorowego wciśnij czosnek i wymieszaj. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Marchewkę zatrzyj na tarce na oczkach o średniej wielkości. Gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru dodaj do nich cebulę a gdy się podsmaży cebula dodaj mięso. Całość wymieszaj, posól do smaku i popieprz. Smaż na średnim ogniu 3-5 min. Dodaj pieczarki, marchew, czerwoną fasolę, dokładnie wymieszaj i smaż 5 min. Przełóż do glinianego naczynia tak do 3/4 wysokości.

Do 2 litrów wody dodaj liść laurowy, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu, pokrojoną natkę pietruszki. Wodę ze składnikami doprowadź do wrzenia. Przelej do garnka z mięsem. Przykryj. Wstaw do piekarnika. Duś około 50 min w temperaturze 180 stopni.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email