Kulinaria: Ruskie kotlety
Ruskie kotlety to nic innego jak kotlety ziemniaczano-serowe, o smaku farszu do pierogów „ruskich”. Zdecydowanie łatwiej i szybciej się je wykonuje niż pierogi. Są znakomitym daniem na bezmięsny obiad. Doskonale sprawdzą się podane z surówką z marchewki lub z kapusty.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków,
- 300 g sera białego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odparować i ubić na gładką masę. Ostudzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
- Do ziemniaków dodać ser biały, cebulę, jajko. Masę starannie wymieszać, doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
- Rękami posmarowanymi olejem formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.