Kulinaria: Ruskie kotlety

Kulinaria: Ruskie kotlety

Ruskie kotlety to nic innego jak kotlety ziemniaczano-serowe, o smaku farszu do pierogów „ruskich”. Zdecydowanie łatwiej i szybciej się je  wykonuje niż pierogi. Są znakomitym daniem na bezmięsny obiad. Doskonale sprawdzą się  podane z surówką z marchewki lub z kapusty.

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków,
  • 300 g sera białego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odparować i ubić na gładką masę. Ostudzić.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Do ziemniaków dodać ser biały, cebulę, jajko. Masę starannie wymieszać, doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
  • Rękami posmarowanymi olejem formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email