Porady: 12 powodów dla których warto jeść domowe kiszonki

Porady: 12 powodów dla których warto jeść domowe kiszonki

Domowe kiszonki są podstawą naszej rodzimej kuchni. Któż z nas nie zna smaku kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale również i zdrowe.

Kiszenie warzyw i owoców to najstarszy i najbardziej naturalny sposób przedłużania ich żywotności. Obecnie fermentacja stała się bardzo popularna pokusić się można o stwierdzenie, że stała się wręcz modna. Widać, że wraz z modą na zdrowy tryb życia przyszła moda na kiszonki. Fakt ten powinien nas dziwić, ponieważ kiszonki mają wiele zalet:

  • są bardzo zdrowe – bogate w witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki korzystnie działające na nasz układ pokarmowy i odpornościowy,
  • kiszonki – to doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu,
  • do ich przygotowania kiszonek nie musimy posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów,
  • idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.

Jednym słowem kisić każdy może.

Można się zatem pokusić o nazwanie kiszonek „superfoods”. Żywność poddana procesowi kiszenia jest łatwiej strawna, ma wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niską wartość kaloryczną. Warto pamiętać, że kiszonki to przede wszystkim naturalne probiotyki. Poniżej prezentujemy 12 zalet dla których warto  jeść  kiszonki na co dzień:

  1. Są dobrym składnikiem diet odchudzających,
  2. Są dobrze przyswajalne przez organizm,
  3. Wspierają działanie układu pokarmowego,
  4. Wspomagają pracę układu odpornościowego,
  5. Stabilizuje witaminę C,
  6. Zawierają silne przeciwutleniacze – witaminy A, C, E,
  7. Są źródłem witaminy B2 i PP,
  8. Są źródłem wielu składników mineralnych,
  9. Obniżają poziom cholesterolu,
  10. Regulują wchłanianie glukozy we krwi,
  11. Zawierają acetylocholinę,
  12. Są źródłem probiotyków i prebiotyków.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email