Porady: 12 powodów dla których warto jeść domowe kiszonki
Domowe kiszonki są podstawą naszej rodzimej kuchni. Któż z nas nie zna smaku kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale również i zdrowe.
Kiszenie warzyw i owoców to najstarszy i najbardziej naturalny sposób przedłużania ich żywotności. Obecnie fermentacja stała się bardzo popularna pokusić się można o stwierdzenie, że stała się wręcz modna. Widać, że wraz z modą na zdrowy tryb życia przyszła moda na kiszonki. Fakt ten powinien nas dziwić, ponieważ kiszonki mają wiele zalet:
- są bardzo zdrowe – bogate w witaminy (zwłaszcza C, A i E), składniki mineralne i probiotyki korzystnie działające na nasz układ pokarmowy i odpornościowy,
- kiszonki – to doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu,
- do ich przygotowania kiszonek nie musimy posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów,
- idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
Jednym słowem kisić każdy może.
Można się zatem pokusić o nazwanie kiszonek „superfoods”. Żywność poddana procesowi kiszenia jest łatwiej strawna, ma wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niską wartość kaloryczną. Warto pamiętać, że kiszonki to przede wszystkim naturalne probiotyki. Poniżej prezentujemy 12 zalet dla których warto jeść kiszonki na co dzień:
- Są dobrym składnikiem diet odchudzających,
- Są dobrze przyswajalne przez organizm,
- Wspierają działanie układu pokarmowego,
- Wspomagają pracę układu odpornościowego,
- Stabilizuje witaminę C,
- Zawierają silne przeciwutleniacze – witaminy A, C, E,
- Są źródłem witaminy B2 i PP,
- Są źródłem wielu składników mineralnych,
- Obniżają poziom cholesterolu,
- Regulują wchłanianie glukozy we krwi,
- Zawierają acetylocholinę,
- Są źródłem probiotyków i prebiotyków.