Sałatka brokułowa z fetą
- 1 duży brokuł lub 2 małe
- 1 op. sera feta
- 1-2 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- ziarna słonecznika/płatki migdałowe
Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia.
Fetę kroimy w kostkę.
Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy.
Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi.
Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/out,102099.html