Zdrowie: Niezwykłe buraki ćwikłowe

Zdrowie: Niezwykłe buraki ćwikłowe

Zwalczają problemy trawienne ale i alergie pokarmowe. Nie ma nic zdrowszego nad fermentowane buraki.

Wszyscy wiemy, że buraki to bogactwo witamin i soli mineralnych. Okazuje się, że po ukiszeniu stają się jeszcze zdrowsze. Proces fermentacji wyzwala z nich drogocenne bakterie, których na próżno szukać w świeżych warzywach. Przetwory fantastyczne działają na wszelkie problemy trawienne, jednak na tym nie kończą się ich zalety.

Buraki to niezwykle zdrowe warzywa na surowo, jednak w tej formie nie wszystkim z nas smakują. Ostatnimi czasy w internecie istną furorę robią wszelkiego rodzaju zakwasy buraczane i kiszone warzywa. Nie ma czemu dziwić, bo przetwory z buraków są przepyszne, a do tego po sfermentowaniu zawarte w nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne. Lista zalet kiszonych warzyw jest praktycznie nieskończona – zaczynamy doceniać je wszyscy, nie tylko ci, którzy borykają się z problemami z trawieniem.

Buraki fermentowane powinny znaleźć się praktycznie w diecie każdego z nas. Sportowcom pozwalają zwiększyć wytrzymałość i zapewnić efektywność treningów, wzmacniając przy tym serce dzięki wysokiej zawartości azotanów. Częste dodawanie przetworów do codziennych posiłków przyczynia się do zminimalizowania porannych mdłości oraz ryzyko wystąpienia udaru. Kiszone buraki podobnie do surowych warzyw wyróżniają się właściwościami antynowotworowymi i immunostymulującymi.

Przygotowanie buraków kiszonych jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

  • 6 buraków,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej,
  • laska cynamonu,
  • gorczyca,
  • koper włoski,
  • goździki,
  • nasiona kolendry.

Buraki musimy umyć, następnie pieczemy je przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzimy, a gdy ostygną, obieramy je, kroimy w słupki i wkładamy je do dużego słoika. Sól rozpuszczamy w wodzie i wlewamy ją do naczynia i dorzucamy przyprawy. Zamykamy słój pokrywką i odstawiamy na 3 dni, a po tym czasie wstawiamy go do lodówki.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email