Kulinaria: Aromatyczny dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony z koperkiem, cytryną i czosnkiem to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przepiec bo stanie się suchy. Polecamy dorsza pieczonego -to danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę.
Składniki:
- filet z dorsza -2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna – 1/2 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- koper – 1/2 pęczka
- pieprz mielony – do smaku
- sól drobnoziarnista – do smaku
Przygotowanie:
- Rybę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.
- Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta
- Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.
- Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia ostrożnie odwijamy folię, żeby wierzch ryby się zrumienił.
Smacznego !