Kulinaria: Aromatyczny dorsz z piekarnika

Kulinaria: Aromatyczny dorsz z piekarnika

Dorsz pieczony z koperkiem, cytryną i czosnkiem to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przepiec bo stanie się suchy. Polecamy dorsza pieczonego -to danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę. 

Składniki:

  • filet z dorsza -2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • koper – 1/2 pęczka
  • pieprz mielony – do smaku
  • sól drobnoziarnista – do smaku

Przygotowanie:

  1. Rybę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.
  2. Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta
  3. Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.
  4. Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia ostrożnie odwijamy folię, żeby wierzch ryby się zrumienił.

Smacznego !

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email