Kulinaria: Pieczona dynia na słodko i na ostro

Kulinaria: Pieczona dynia na słodko i na ostro

Dynia to  bardzo zdrowe i pożywne warzywo sezonowe. Oczywiście jeżeli będziemy ją przechować w odpowiednich warunkach, to praktycznie aż do wiosny następnego roku będziemy mogli się cieszyć jej smakiem w naszej kuchni.

Dynia należy do warzyw o bardzo niskokaloryczności. Dlatego też osoby, które mają problemy z przemianą materii oraz z nadwagą powinny włączyć ją do swojego jadłospisu. Dynia pieczona jest bogata w prowitaminę A (czyli beta-karoten), w witaminy z grupy B, witaminę C i E. W pieczonej dyni znajdziemy składniki mineralne między innymi magnez, potas, miedź, fosfor czy mangan.

Jak wybrać dynię do pieczenia? Na co zwrócić uwagę?

Pamiętać musimy o tym, że warzywo jest bogate w wartości odżywcze wtedy, gdy jest w pełni dojrzałe. Dynia odznacza się wtedy wyraźną i grubą warstwą miąższu.

Dynia pieczona może być przygotowywana na przykład dynia pieczona na słodko lub dla bardziej wyrafinowanego smakosza na ostro.

Pieczoną dynię można z powodzeniem podać jako dodatek do obiadu lub jako składnik sałatki. Pieczona dynia może być wykorzystana jako podstawa do zupy. Może też być to jako jednolite danie obiadowe.

Dynia pieczona na słodko

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu pszczelego

Przygotowanie:

  1. Dynię przeznaczoną do pieczenia dokładnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody (zabieg ten ułatwi nam pozbycie się skóry grubej i twardej),
  2. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i wyrzucić gniazda nasienne,
  3. Przygotować blachę, na której ułożymy na pergaminie dynię,
  4. Obraną dynię przeznaczoną do pieczenia ułożyć na blasze, a następnie polać miodem,
  5. Dynię do pieczenia równomiernie posypać  cynamonem i garścią drobno posiekanych orzechów włoskich,
  6. Nastawić piekarnik na dolne lub górne pieczenie i nagrzać go do 200 stopni Celsjusza,
  7. Dynia pieczona będzie dobra już po około 30 minutach.

Dynia pieczona na ostro

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 5 ząbków posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Dynię przeznaczoną do pieczenia wyszorować pod strumieniem bieżącej wody.
  2. Dynię pokroić w niewielkie kawałki i wyrzucić gniazda nasienne.
  3. Przygotować blachę, na której ułożymy na pergaminie dynię.
  4. Obraną dynię przeznaczoną do pieczenia ułożyć na blasze.
  5. Na ułożoną na blasze dynię do pieczenia rozsmarować przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dynię posypać przyprawą chili i ziołami prowansalskimi.
  7. Na to wszystko rozsypać pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawić dynię pieczoną solą i zmielonym kolorowym pieprzem.Całość oprószyć dokładnie 3 łyżkami mąki.
  8. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piec dynię przez około 30 minut.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email