Kulinaria: Puszysty snickers -sprawdzony przepis

Kulinaria: Puszysty snickers -sprawdzony przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek;
  • 1/2 szklanki miodu;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 szklanka wystudzonej herbaty;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż

Krem budyniowy:

  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 200 g masła;

Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu.

Orzechowy karmel:

  • 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich;
  • 100 g masła;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1/4 szklanki cukru;

Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty.

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)

Składanie ciasta.

Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki.

Smacznego!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email