Kulinaria: Puszysty snickers -sprawdzony przepis
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek;
- 1/2 szklanki miodu;
- 1/4 szklanki cukru;
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
- 1 szklanka wystudzonej herbaty;
- 2/3 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, herbatę, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać olej i znów zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż
Krem budyniowy:
- 3/4 l mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 200 g masła;
Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu.
Orzechowy karmel:
- 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich;
- 100 g masła;
- 2 łyżki miodu;
- 1/4 szklanki cukru;
Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty.
Dodatkowo:
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny)
Składanie ciasta.
Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki.
Smacznego!