Kulinaria: Surówka z czerwonej kapusty

Kulinaria: Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 główka średniej wielkości czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka (jędrne i kwaskowate),
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2-4 łyżki oliwy (bądź też dobrego oleju roślinnego).

Sposób przygotowania:

  • Z kapusty usuwamy wierzchnie uszkodzone liście i dość drobno ją szatkujemy.
  • Gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucamy kapustę i parzymy około 2 minut. Po czym zdejmujemy z ognia.
  • Kapustę odcedzamy, lekko dociskając ją do sita, aby usunąć nadmiar wody.
  • Następnie przekładamy ją do miski, po czym musimy skropić ją sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
  • Do kapusty dodajemy cukier, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Cebule drobno kroimy a jabłko trzemy na tarce o dużych otworach.
  • Do kapusty dodajemy pokrojone cebule i starte jabłka. Dodajemy oliwę i wymieszać wszystko razem.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email