Kulinaria: Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1 główka średniej wielkości czerwonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 jabłka (jędrne i kwaskowate),
- 2-4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2-4 łyżki oliwy (bądź też dobrego oleju roślinnego).
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuwamy wierzchnie uszkodzone liście i dość drobno ją szatkujemy.
- Gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucamy kapustę i parzymy około 2 minut. Po czym zdejmujemy z ognia.
- Kapustę odcedzamy, lekko dociskając ją do sita, aby usunąć nadmiar wody.
- Następnie przekładamy ją do miski, po czym musimy skropić ją sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
- Do kapusty dodajemy cukier, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Cebule drobno kroimy a jabłko trzemy na tarce o dużych otworach.
- Do kapusty dodajemy pokrojone cebule i starte jabłka. Dodajemy oliwę i wymieszać wszystko razem.