Porady: O miodzie i nie tylko...
Pszczoły dostarczają wielu surowców i produktów, które są wykorzystywane w rozmaitych dziedzinach naszego życia. Najbardziej znanymi produktami z ula są miód i wosk, ale dzięki pszczelim rodzinom cieszyć się możemy: jadem pszczelim, mleczkiem pszczelim, propolisem, pyłkiem pszczelim, pierzgą. Warto zatem poznać “leki z pasieki”
Co i kiedy stosować?
Miód wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. To doskonały dodatek do ciast, ciasteczek, można nim też słodzić np. herbatę (jest to znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż używanie cukru).
Pierzga – składa się z mleczka pszczelego, miodu i pyłku pszczelego. Jest bogata w witaminy C,A, PP, K, E, H, D, B1, B2, B3, B6, B12 a w jej składzie znajdziemy także magnez, żelazo, fosfor, sód, miedź, czy potas. Regularnie spożywanie pierzgi poprawia pracę układu trawiennego, jest pomocna przy zwiększeniu odporność a także przy stanach depresyjnych.
Pyłek pszczeli jest prawdziwą skarbnicą korzystnych właściwości zdrowotnych. Pomaga przy wielu schorzeniach, takich jak niedokrwistość, poprawia koncentrację i pamięć, usprawnia procesy metaboliczne. Sprawia, że skóra wygląda zdrowiej.
Propolis, zwany też kitem pszczelim, już od czasów starożytnych stosowany był w lecznictwie i medycynie. Propolis ma m.in. działanie bakteriobójcze, wspomaga procesy gojenia ran i regeneracji skóry.
Mleczko pszczele wpływa korzystnie na problemy z płodnością oraz wzmacnia organizm.
Jad pszczeli jest wydzieliną gruczołu jadowego pszczół robotnic lub pszczelej matki. Ta bezbarwna, kwaśna ciecz o pH 5,0-5,5, ma słaby charakterystyczny zapach. Stanowi mieszaninę wielu związków. Ma właściwości lecznicze i używany we właściwy sposób pozytywnie wpływa na cały organizm. Stosowany jest w przypadku bólów reumatycznych, artretyzmu, gośćca, zapalenia korzonków nerwowych, egzemy, paradontozy, pyłkowicy, alergii, zapalenia mięśnia sercowego czy też zapalenia pęcherza moczowego.
Wosk pszczeli składa się z mieszaniny kwasów organicznych, estrów, hydroksykwasów, jedno- i dwu-hydroksylowych alkoholi oraz węglowodorów. Wosk pszczeli natłuszcza skórę i chroni ją przed utratą wody, zapobiega przesuszeniu i zniszczeniu naskórka – sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a aplikowany na włosy nadaje im lśniący wygląd.