Kulinaria: Sałatka "Panna młoda"

Kulinaria: Sałatka "Panna młoda"

Składniki

  • 30 dkg wędzonej piersi kurczaka
  • 4 jaja kurze
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 topione serki śmietankowe, takie niewielkie kostki lub trójkąty
  • cebula biała świeża lub marynowana
  • majonez do smaku i dekoracji

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na niewielkie kawałeczki. Jeżeli nie lubisz smaku wędzonego drobiu, użyj gotowanej piersi.

Ugotowane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Jajka zetrzeć na drobnych oczkach, (najlepiej oddzielnie żółtka i białka). Zetrzeć ser topiony, (aby to sobie ułatwić, ser umieścić na 15-20 minut w zamrażalniku, dzięki temu zetrze się łatwiej).

Cebulę drobno posiekać. Jeżeli do sałatka dodamy cebulką marynowaną to będzie ona miała lekko kwaśny posmak, natomiast ze świeżą będzie bardziej wyrazista.

Układamy warstwy składników od dołu: zaczynając od kurczak, cebuli, ziemniaki, żółtka, ser, a na samą górę białka.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email