Kulinaria: Ogórki w miodzie do słoików na zimę
Ogórki w miodzie to propozycja na pyszne zimowe przetwory. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą. Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi.
Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe
Zalewa:
- 1 l wody
- szklanka cukru (220 g)
- 1/3 szklanki miodu (6 łyżek miodu np. lipowego)
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki octu (150 ml)
Przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, octem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, dokładnie czyścimy gwinty słoików, aby nie były mokre i mocno zakręcamy.
Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji.