Kulinaria: Ogórki w miodzie do słoików na zimę

Kulinaria: Ogórki w miodzie do słoików na zimę

Ogórki w miodzie to propozycja na pyszne zimowe przetwory. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą. Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi.

Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe

Zalewa:

  • 1 l wody
  • szklanka cukru (220 g)
  • 1/3 szklanki miodu (6 łyżek miodu np. lipowego)
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu (150 ml)

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, octem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, dokładnie czyścimy gwinty słoików, aby nie były mokre i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email