Porady: Imbir, jak go przechowywać aby był dłużej świeży?

Porady: Imbir, jak go przechowywać aby był dłużej świeży?

Imbir posiada wiele właściwości zdrowotnych, wspaniały smak i intensywny aromat. Stosować go możemy do wielu potraw, deserów i koktajli. Skutecznie działa na przeziębienie, leczy ból gardła, odświeża oddech i wspomaga odchudzanie. Warto więc uwzględnić go w codziennym jadłospisie.

Korzeń imbiru w naszej kuchni znalazł wiele zastosowań. Rzadko zdarza się, żebyśmy wykorzystali cały korzeń za pierwszym razem. Smak imbiru jest na tyle mocny, że zazwyczaj używamy tylko niewielkiego kawałka korzenia. Co więc zrobić z resztą, aby imbir zachował świeżość przez dłuższy czas?

Zazwyczaj odkrawamy kawałek korzenia imbiru, resztę zaś zostawiamy na kuchennym blacie do ponownego wykorzystania. Niestety popełniamy błąd! Imbir przechowywany w temperaturze pokojowej nie zachowa swojej świeżości na długo.

Imbir powinien być przechowywany w lodówce. Nie lubi on temperatur zbliżonych do zera, ale górna półka naszej lodówki jest dla niego idealnym miejscem ( gdyż na niej jest najcieplej). Aby nie stracił swoich właściwości i nie wydzielał zapachu najlepiej owinąć go w papierowy ręcznik oraz zamknąć w pojemniku lub plastikowym woreczku. W takiej formie może pozostać nawet przez kilka tygodni.

Korzeń imbiru możemy także wysuszyć i zmielić. Poprzez suszenie nie straci on swoich właściwości zdrowotnych.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email