Zdrowie: Słodki krewny dyni- właściwości zdrowotne i zastosowanie arbuza

Zdrowie: Słodki krewny dyni- właściwości zdrowotne i zastosowanie arbuza

Arbuz to owoc, który charakteryzuje się tym, że w składzie ma ponad 90 proc. wody. Dlatego jest idealnym rozwiązaniem, gdy jesteśmy spragnieni. Polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Arbuz jest idealnym owocem do spożywania w upalne dni. Jest orzeźwiający i lekko słodkawy. Jest owocem bardzo niskokalorycznym, dlatego osoby przebywające na diecie mogą z powodzeniem włączyć go do swojego jadłospisu.

Właściwości odżywcze arbuza

Arbuz to nie tylko woda, ale także substancje odżywcze, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie poszczególnych narządów. Jeden z pigmentów, który zawiera – likopen – zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co skutkuje obniżeniem ciśnienia nie tylko w tętnicach, ale też w żyłach. Dodatkowo likopen blokuje naczynia krwionośne przed powstawaniem w nich wolnych rodników. Likopen zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej zwłaszcza raka prostaty.

Arbuz to także witamina A i witamina C, które pomagają redukować ciśnienie tętnicze krwi, co zmniejsza ryzyko przykładowo udaru mózgu. Zawiera również duże ilości potasu. Jest to idealne lekarstwo na zahamowanie procesów miażdżycowych. Arbuz to również duże ilości magnezu, który zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, co sprawia, że żyły są udrożnione i krew przepływa znacznie lepiej.

W jadłospisie każdego sportowca powinien znaleźć się arbuz. Zaleta arbuza to cytrulina, która wspiera regeneracją mięśni, pozwala zwiększyć wydajność mięśni podczas wzmożonego wysiłku. Arbuz to także źródło odżywczych składników, które odżywiają tkankę mięśniową, poprawiają też wytrzymałość siłową.

Zastosowanie arbuza

Arbuz jest najczęściej podawany jako przekąska. Może być pokrojony na wiele mniejszych czy większych kawałków. Może także być składnikiem owocowej sałatki, ponieważ może być swobodnie łączony z innymi owocami. Pomimo tego, że zawiera w sobie dużo wody nie da się z niego wycisnąć soku.

Arbuz powinien być także stałym składnikiem jadłospisu osób, które są na diecie, ponieważ nie tylko jest owocem sycącym, ale przede wszystkim jest niskokaloryczny. Dlatego też może być spożywany w dużych ilościach. Zawiera dużą ilość wody, co powoduje, że jest silnie moczopędny, w związku z powyższym poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W ostatnim czasie pojawiła się też moda na artystyczne wycinanie arbuza w różnorodne wzory, figury, co dopisuje do długiej listy zalet tego owocu – dekoracyjność.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email