Kulinaria: Bób - nietypowy sposób podania
Bób to roślina jednoroczna, jadalna. Znana jest we wszystkich kuchniach świata. Ze względu na swoje właściwości odżywcze, bób stosuje się do przyrządzenia wielu potraw z jego dodatkiem: zupy, makaron, sałatki a nawet pierogi.
Dziś proponujemy pierogi z bobem i serem
Składniki:
- 75 dag bobu (świeżego lub mrożonego)
- 25 dag sera feta
- pół pęczka szczypioru
- sól
- pieprz
- czosnek
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Bób płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obieramy z łupinek ziarna. Obrany bób miksujemy lub ubijamy (tak jak ziemniaki), dodajemy ser i posiekany szczypior, czosnek. Farsz doprawiamy do smaku.
Zagniatamy ciasto na pierogi – do mąki wlewamy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy jajko i olej i jeszcze nieco zimnej wody tak by można było ulepić elastyczne ciasto. Porcję ciasta rozwałkować, lepić pierogi ulubione wielkości. Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie. Omaścić tłuszczem (najlepiej usmażonym boczkiem) żeby pierogi się nie posklejały gdy wystygną.