Kulinaria: Bób - nietypowy sposób podania

Kulinaria: Bób - nietypowy sposób podania

Bób to roślina jednoroczna, jadalna. Znana jest we wszystkich kuchniach świata. Ze względu na swoje właściwości odżywcze, bób stosuje się do przyrządzenia wielu potraw z jego dodatkiem: zupy, makaron, sałatki a nawet pierogi.

Dziś proponujemy pierogi z bobem i serem

Składniki:

  • 75 dag bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 25 dag sera feta
  • pół pęczka szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obieramy z łupinek ziarna. Obrany bób miksujemy lub ubijamy (tak jak ziemniaki), dodajemy ser i posiekany szczypior, czosnek. Farsz doprawiamy do smaku.

Zagniatamy ciasto na pierogi – do mąki wlewamy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy jajko i olej i jeszcze nieco zimnej wody tak by można było ulepić elastyczne ciasto. Porcję ciasta rozwałkować, lepić pierogi ulubione wielkości. Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie. Omaścić tłuszczem (najlepiej usmażonym boczkiem) żeby pierogi się nie posklejały gdy wystygną.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email