Kulinaria: Naleśniki po meksykańsku

Kulinaria: Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie trzeba spróbować

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól

Farsz meksykański:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego albo wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)
  • ketchup do polania

JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU?

Ciasto naleśnikowe: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.

Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze minutę, po czym zestawić z palnika.

Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki meksykańskie podsmażyć lub zapiec w piekarniku, aby skórka była chrupiąca. Naleśniki po meksykańsku podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.

Smacznego!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email