Kulinaria: Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad. Koniecznie trzeba spróbować
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- około 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki oleju
- sól
Farsz meksykański:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego albo wołowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco (wedle uznania) lub chili w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ser żółty do posypania i zapieczenia (opcjonalnie)
- ketchup do polania
JAK ZROBIĆ NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU?
Ciasto naleśnikowe: Podane składniki zmieszać ze sobą przy pomocy miksera. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz meksykański: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki, koncentrat oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze minutę, po czym zestawić z palnika.
Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki meksykańskie podsmażyć lub zapiec w piekarniku, aby skórka była chrupiąca. Naleśniki po meksykańsku podawać polane ketchupem lub zapieczone z żółtym serem.
Smacznego!