Kulinaria: Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce
Nalewki kojarzą się nam z reguły z owocami. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym trunkiem to mamy dla was propozycję – nalewkę ogórkową. Trunek o ciekawym, świeżym smaku. Podana z dodatkiem świeżej mięty to eksplozja świeżości w małym kieliszku pysznego trunku. Nalewka nie potrzebuje długiego leżakowania, jest więc to idealny przepis dla niecierpliwych. Smakiem nalewki ogórkowej możne cieszyć się już po miesiącu.
Składniki
- 200 g świeżych ogórków
- kilka listków świeżej mięty
- 0,5 l wódki
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Ogórki myjemy, kroimy w plastry i zalewamy wódką w słoju. Naczynie zamykamy i odstawiamy na tydzień.
- Zlewamy nalew do butelki, a do ogórków dodajemy liście mięty i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na parapet na dwa dni. Od czasu do czasu powinniśmy wstrząsnąć, aby cukier się rozpuścił.
- Odcedzamy syrop i łączymy go z nalewem, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.