Kulinaria: Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Kulinaria: Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Nalewki kojarzą się nam z reguły z owocami. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym trunkiem to mamy dla was propozycję – nalewkę ogórkową. Trunek  o ciekawym, świeżym smaku. Podana z dodatkiem świeżej mięty to eksplozja świeżości w małym kieliszku pysznego trunku. Nalewka nie potrzebuje długiego leżakowania, jest więc to idealny przepis dla niecierpliwych. Smakiem nalewki ogórkowej możne cieszyć się już po miesiącu.

Składniki

  • 200 g świeżych ogórków
  • kilka listków świeżej mięty
  • 0,5 l wódki
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki myjemy, kroimy w plastry i zalewamy wódką w słoju. Naczynie zamykamy i odstawiamy na tydzień.
  • Zlewamy nalew do butelki, a do ogórków dodajemy liście mięty i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na parapet na dwa dni. Od czasu do czasu powinniśmy wstrząsnąć, aby cukier się rozpuścił.
  • Odcedzamy syrop i łączymy go z nalewem, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Zlewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email