Kulinaria: Placki z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę trwa, pora więc wypróbować placuszków z młodej kapusty.
Składniki:
- około 800 g młodej kapusty
- 100 g sera żółtego
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować i przełożyć do miski, dodać cukier, doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wypłukany i osuszony szczypiorek drobno pokroić i dodać do kapusty. Dodać też starty na średnich oczkach ser i wymieszać. Następnie dodać jajka, mąkę i całość bardzo dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i jeżeli trzeba to doprawiać. Placki smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, z każdej strony na jasno brązowy kolor.