Kulinaria: Placki z młodej kapusty

Kulinaria: Placki z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę trwa, pora więc wypróbować placuszków z młodej kapusty.

Składniki:

  • około 800 g młodej kapusty
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować i przełożyć do miski, dodać cukier, doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wypłukany i osuszony szczypiorek drobno pokroić i dodać do kapusty. Dodać też starty na średnich oczkach ser i wymieszać. Następnie dodać jajka, mąkę i całość bardzo dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i jeżeli trzeba to doprawiać. Placki smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, z każdej strony na jasno brązowy kolor.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email