Tradycyjne potrawy wigilijne [przepisy]

Tradycyjne potrawy wigilijne [przepisy]

Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Potraw wigilijnych powinno być 12 i wszystkie muszą być postne. Są cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole?

Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. My poniżej prezentujemy Wam przepisy na: karpia tradycyjnego, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych. Na pewno kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, kompot z suszu, kluski z makiem, żur. I oczywiście ryba. Kiedyś świąteczne potrawy były o wiele skromniejsze niż dziś. Na stołach królowały kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami lub kasza jaglana z suszonymi śliwkami z zasmażką ze śmietany i oleju, oczywiście oleju swojej roboty. Dziś potrawy z kaszy są rzadkością.

Dania wigilijne (lista potraw wigilijnych)

  • Karp smażony lub karp w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Paszteciki z grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • Makiełki
  • Kutia
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Karp tradycyjny [PRZEPIS]

Składniki

  • oprawiony karp
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
  • 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże cebule

Składniki na panierkę

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 l oleju do smażenia

Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić. Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.

Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.

Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Ryba po grecku [PRZEPIS]


Składniki: 1/2 kg filetów rybnych, 2 cebule, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1/8 selera, 1 średni przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka, 5 łyżek oleju, 2 szklanki wody, oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Filety ryby przekroić na około 5ięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Usmażone filety odłożyć. Cebulę pokroić w “piórka”. Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut. W pojemniku lub słoju układać warstwami zamiennie gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem.

Podawać na zimno.

Kluski z makiem [PRZEPIS]

Składniki na kluski

  • 50 dag maki
  • jajko
  • woda

Składniki na masę makową

  • 50 dag maku
  • 500 ml miodu
  • pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
  • słodka śmietana

Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Groch z kapustą [przepis]

Składniki: ½ kg kiszonej kapusty, ½ kg białej kapusty, 1 marchewka, szklanka całego grochu, cebula, 5-6 pieczarek, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

Strucla drożdżowa z makiem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 8 dag margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 20 dag maku
  • jajko
  • 5 dag margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
  • kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie

Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

Żurek grzybowy z uszkami [PRZEPIS]

Składniki na zakwas

  • mąka żytnia
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

  • włoszczyzna
  • grzyby suszone

Składniki na ciasto

  • mąka
  • jajko
  • woda

Składniki na farsz

  • grzyby
  • masło
  • cebula

Wykonanie

Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.

Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.

Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.

Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Muszle z masą makową [PRZEPIS]

Składniki

  • szklanka maku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 20 dag makaronu muszle lub na sztuki – zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek miodu
  • kieliszek rumu
  • garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów

Wykonanie

Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.

Domowa przyprawa do piernika [PRZEPIS]

Składniki

  • 20 łyżek mielonego cynamonu
  • 10 łyżek mielonego imbiru
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego
  • łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie)
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków 4 gwiazdki anyżu
  • 1/2 szklanki dobrej jakości brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie
Wszystkie przyprawy zemleć bądź utrzeć na puch. Najlepiej robić to partiami. W misce połączyć przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypać warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przyprawy można używać nie tylko do pierników i pierniczków, ale również do pieczonych jabłek, szarlotki, ciasteczek, kawy i wszelkich deserów.
Proporcje składników można zmieniać.

Kapusta z grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)
  • 2 szklanki oleju
  • trochę soli

Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wyciągnąć największe kapelusze i przekroić. Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, lekko posolić. Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i umieścić w garnku. Wlać troszeczkę wody, tak, aby kapusta nie przywarła do dna, przykryć i gotować do miękkości (jeśli będzie trzeba, uzupełniać wodę, można dolać tej z gotowania grzybów). Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować jeszcze chwilę pod uchyloną pokrywką, tak aby część wody wyparowała (kapusta ma pozostać lekko wilgotna, ale nie powinna pływać). Wyłączyć gaz, wlać olej i dokładnie wymieszać.

Wegański pasztet z fasoli [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli
  • 2 podłużne średnie buraki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • ewentualnie łyżka bułki tartej
  • łyżka płatków owsianych

Wykonanie
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc lub na ok. 8 godz. Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec razem z czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 30 minut. Następnie je ostudzić. Nie chodzi o to, by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze i odparować wodę oraz skondensować ich smaki. Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo, nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika. Fasolę ugotować na miękko. Odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy: kumin, paprykę, majeranek i gałkę. Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieścić w kielichu blendera. Dodać czosnek, koncentrat i mąkę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować formę z papierem do pieczenia. Dno posypać płatkami owsianymi lub innymi.

Przelać masę. Wyrównać. Posypać bułką tartą i ozdobić liśćmi laurowymi.
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Piec 50 minut.

Nie wyciągać pasztetu z formy, odłożyć go na bok i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczemy wieczorem, pasztet będzie idealny rano.

Świąteczny krem z buraka [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 średnich buraków
  • 1-2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 1/2 pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
  • świeża kolendra
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chili
  • 2-3 łyżki prażonych płatków migdałów

Wykonanie
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.

Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem. W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • średnia kapusta
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 jajka gotowane
  • cebula
  • grzyby suszone
  • olej
  • przyprawy do smaku

Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Wigilijna kapuśniarka z grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • litr soku z kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • ugotowane ziemniaki

Wykonanie

Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

Babcine pierniczki świąteczne [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag sztucznego miodu
  • 15 dag cukru
  • paczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki przyprawy do pierników
  • 25 dkg margaryny

Wykonanie
Miód stopić z margaryną i przyprawą do pierników. z 10 dag cukru zrobić karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość wystudzić. Żółtka jajek oddzielić od białek, po czym utrzeć je z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i dodać – ucierając równocześnie pałką – przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Na następny dzień wałkować płaty o grubości 1/2 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.

Życzymy smacznego !!!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz