Dziecko: Świąteczne inspiracje - jak wykonać chatkę z piernika?
Chatka z ciasta piernikowego
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżeczek kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 opakowania przyprawy do piernika
- 150 g miodu
- 2 jajka
- 150 g masła
Z powyższych składników zagniatamy masę piernikową. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy poszczególne części chatki na blaszce. Nie przenosimy ich, aby nie uległy odkształceniu. Proporcja ciasta zgodna z szablonem:
Pieczemy ok. 12 min. w 180 stopniach. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy za pomocą pędzelka, strzykawki lub rękawa cukierniczego, później sklejamy lukrem kolejne ściany, na końcu dach. Nie przejmujemy się niepowodzeniami 🙂
Idealny lukier do pierniczków – składniki:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 10 kropelek soku z cytryny lub z pomarańczy.
Składniki miksujemy ok 10 min. na wolnych obrotach. W zależności od ilości dekoracji należy uwzględnić ponowienie wykonania ww. porcji lukru.
Powodzenia!