Jarosław: Przepis na pączki według Koła Gospodyń Wiejskich z Bystrowic

Jarosław: Przepis na pączki według Koła Gospodyń Wiejskich z Bystrowic
  • 1/2 l mleka (podgrzewamy)
  • 15 dag drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • (jajka 4 sztuki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy) łączymy i podgrzewamy
  • masło lub margaryna, 1/2 kostki, rozpuścić
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • twarda marmolada różana, wieloowocowa lub inna

W misce rozgniatamy drożdże z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i jajka, wyrabiamy ciasto, dodając resztę składników, na końcu dajemy roztopione masło, olej i spirytus.

Mieszamy wszystko dokładnie i otrzymane ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki nadziewamy i formujemy pączki, układamy na ściereczce posypanej mąką, delikatnie spłaszczamy, następnie nagrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy pączki na wolnym ogniu z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, według uznania.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email