Lubaczów: 11 listopada w Kresowej Osadzie rozpocznie się Festiwal Gęsiny
Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej udało się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości. Od lat jej nieodłącznym elementem są spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina. W tym roku nie będzie inaczej. W dniach 11-13 listopada w restauracji trwać będzie Festiwal Gęsiny.
Gęsina na stoły trafia głównie jesienią, bo wtedy osiąga pełnię wagi, upierzenia i smaku. Polska przoduje w hodowli gęsi, ale na talerze naszych rodaków trafia ona dość rzadko. Organizatorzy chcą to zmienić i udowodnić, jak smakowite mogą być dania przygotowane z tego rodzaju mięsa, dlatego w najbliższy weekend obok jesiennej karty menu, zaproponują:
- gęsią okrasę na chlebie gryczanym z marynowaną czerwoną cebulką,
- aromatyczny rosół ze swojskiej baszniańskiej gęsi z koldunami nadzianymi wędzonym mięsem z kaczych udek,
- roladę z gęsi serwowaną z sosem z suszonych śliwek i kluskami ziemniaczanymi,
- kotlecik z siekanej gęsiej piersi podany na sosie borowikowym, z gruszką gotowaną w białym winie, w towarzystwie takarków ziemniaczanych i kruchej sałaty,
- pół gęsi pieczonej podanej z sosem żurawinowym, w towarzystwie fuczek (po wcześniejszym zamówieniu do 8 listopada),
- całą gęś pieczoną w pomarańczach, faszerowaną kaszą, mięsem i wątróbką (po wcześniejszym zamówieniu do 8 listopada
Po obiedzie zaproponują gościom również wyśmienity deser, na który składać się będą Rogale św. Marcina z białym makiem i kajmakiem.