-
250 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
250 g twarogu
-
1/3 szklanki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
2 żółtka
-
100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
-
około 1,5 litra oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu
Przygotowanie
- Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć skłdniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
- Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
- Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html