Oponki serowe

Oponki serowe
Składniki
(na około 24 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
  • około 1,5 litra oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć skłdniki i zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
  • Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
  • Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html
Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email