Kulinaria: Tłusty czwartek tuż tuż - spróbujmy wykonać oponki serowe
Tłusty czwartek wypada zawsze 52 dni przed Wielkanocą, rozpoczynając ostatni tydzień karnawału. W tym roku świętujemy 11 lutego. Dla łasuchów jest to święto pączków, ale nie tylko one są zarezerwowane na ten dzień.
Spróbujmy zatem przygotować oponki z ciasta twarogowego 🙂
Składniki
250 g sera białego półtłustego (w kostce)
250 g mąki pszennej
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
cukier puder (do posypania)
Wykonanie
- Ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
- Do sera dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto.
- Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklanką koła. W środku wykroić mniejsze kółko np. za pomocą kieliszka.
- Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami do zrumienienia każdej ze stron. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!