Kulinaria: Tłusty czwartek tuż tuż - spróbujmy wykonać oponki serowe

Kulinaria: Tłusty czwartek tuż tuż - spróbujmy wykonać oponki serowe

Tłusty czwartek wypada zawsze 52 dni przed Wielkanocą, rozpoczynając ostatni tydzień karnawału. W tym roku świętujemy  11 lutego. Dla łasuchów jest to święto pączków, ale nie tylko one są zarezerwowane na ten dzień.

Spróbujmy zatem przygotować oponki z ciasta twarogowego 🙂

Składniki

250 g sera białego półtłustego (w kostce)
250 g mąki pszennej
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
3 łyżki kwaśnej śmietany

1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
cukier puder (do posypania)

Wykonanie

  1. Ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
  2. Do sera dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto.
  3. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklanką koła. W środku wykroić mniejsze kółko np. za pomocą kieliszka.
  4. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami do zrumienienia każdej ze stron. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email