Zdrowie: Jakie zioła zbieramy w kwietniu?
W kwietniu roślinność dopiero się budzi. Wydawać by się mogło, że nie ma jeszcze czego zbierać. Wczesną wiosną można się wybrać po zbiory mogą być okazałe
i przydatne w domowej apteczce.
Pokrzywa – w kwietniu i maju jeszcze przed kwitnieniem najlepiej zbierać listki i pędy. Młoda pokrzywa jest najbogatsza w substancje odżywcze
i lecznicze. Oczyści organizm i wzmocni po wiosennym przesileniu. Z pokrzywy możemy wyciskać sok, robić napary lecznicze a młode listki dodawać do sałatek, twarożków i wielu innych potraw.
Mniszek lekarski – mniszek zakwita w kwietniu i maju. Jeszcze przed kwitnieniem można zbierać korzeń i młode listki do herbatek i potraw a jak już zakwitnie cudowne złote kwiaty, które są niezastąpione w leczeniu dolegliwości dróg żółciowych i moczowych, oczyszczą organizm
i wyregulują trawienie.
Podbiał pospolity -w marcu rozwija się kwiatostan podbiału, dopiero
w kwietniu jego liście. Ze względu na zawartość śluzu i garbników jest cennym ziołem wykrztuśnym pomocnym w chorobach oskrzeli jak astma, zapalenie oskrzeli, uporczywy kaszel.
Kozłek lekarski czyli waleriana– kłącze waleriany zbieramy wczesną wiosną, najlepiej w kwietniu. Na pewno przyda się w domowej apteczce by obniżyć stres, a jego działanie rozkurczowe złagodzi bóle. Młode listki waleriany można dodawać również do potraw.
Czosnek niedźwiedzi -to kolejna niezwykle cenna roślina, która nazwę zawdzięcza legendzie o niedźwiedziach budzących się ze snu. Ziele jest bogate w związki i substancje lecznicze, pomaga w wielu dolegliwościach. Zupa z czosnku niedźwiedziego jest nieoceniona po kuracji antybiotykowej.
Pozostałe zioła pozyskiwane w kwietniu:
- stokrotki, pierwiosnki, fiołki wonne,
- podobna do pokrzywy jasnota, gwiazdnica,
- ziele marzanki wonnej, jemioły,
- kwiat tarniny,
- liść borówki, tasznika,
- bluszczyk kurdybanek,
- korzeń lubczyku, wrotyczu, łopianu, żywokostu,
- mydlnicy, wilżyny, tataraku, pięciornika, perzu i omanu wielkiego.
Listki, pączki drzew i sok z brzozy
W zależności od pogody i ciepła w marcu lub kwietniu zbieramy pączki brzozy i pozyskujemy sok tzw oskołę. Pączki liściowe i kwiatowe zbieramy z czeremchy, topoli, morwy białej, sosny, olchy i topoli. Korę wierzby, kasztanowca, dębu, kruszyny, kaliny koralowej. Młode listki krzewów: liść jeżyny, maliny, czarnej porzeczki.