Zdrowie: Owoce, które można jeść z pestkami
Są owoce, które zaleca się jeść z pestkami, mają one dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre z nich
są zdrowsze niż same owoce.
Owoce i jagody, które można jeść z pestkami to:
1. Owoce cytrusowe – pestki cytryny lub limonki mogą stać się substytutem aspiryny i pomóc pozbyć się bólu głowy. Zawierają kwas salicylowy, pomocne również w bólu głowy. Co do pestek pomarańczy, to one mają dużo witaminy W17, która jest ważna w walce z rakiem i chorobami grzybiczymi.
2. Winogrona -w miąższu winogron mieści się duża ilość resweratrolu – substancji pomagającej w walce z rakiem, pozytywnie wpływającej na pracę układu krążenia i zmniejszającej ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Otóż warto wiedzieć, że jeszcze więcej tego związku jest
w pestkach.
3. Oliwki -oliwki z pestkami uważane są za dobre sorbenty, które oczyszczają organizm z toksyn. Eksperci zalecają w ciągu miesiąca jeść około 15 oliwek z pestkami, to będzie profilaktyka powstawania kamieni
w nerkach i pęcherzyku żółciowym.
4. Granat -w składzie nasion jest wiele polifenoli i garbników, które są ważne dla zdrowia serca i leczenia raka. Badania pokazują, że wchodzące
w skład pestek granatu antyoksydanty zwiększają przeżywalność zdrowych komórek i zabijają komórki nowotworowe.
5. Melon -pestki zawierają białko, potas, witaminy A i fosfor.
6. Jabłka – pestki dojrzałych owoców zawierają dużą ilość witaminy E oraz jodu. Wystarczy zjeść 6-7 ziarenek, aby zapewnić dzienną dawkę. Pestki jabłek pozytywnie wpływają na aktywność mózgu i zwiększają witalność organizmu.
7. Kiwi -w składzie nasion kiwi jest dużo witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3. Udowodniono, że regularne spożywanie kiwi
z nasionami, może mieć dobry wpływ na obrzęk oczu.
8. Daktyle – w pestkach jest więcej białka i tłuszczu niż w miąższu. Do tego pestki zawierają dużą ilość minerałów, na przykład, selenu, miedzi, potasu
i magnezu. W medycynie ludowej proszek z pestek daktyli jest stosowany
w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego i różnych stanów zapalnych.
9. Arbuz – pestki arbuza zawierają dużo żelaza i cynku, z nich 85-90% jest przyswajane. W pestkach jest błonnik i białko. Badania wykazały, że pestki są korzystne dla regulacji poziomu cukru we krwi i poprawy stanu skóry.
Owoce to podstawa każdej zdrowej diety. Niektóre z nich powinniśmy na stałe włączyć do naszego menu jeśli chcemy być zdrowi, schudnąć czy utrzymać formę. Wiele z nich wspomaga też metabolizm, a inne zawierają tyle kalorii, że powinniśmy je spożywać tylko raz na jakiś czas.