Oponki serowe
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 100 g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu
Przygotowanie
- Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
- Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
- Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
Propozycja podania
cukier puder / lukier klasyczny / lukier cynamonowy: 200 g cukru pudru, 1 – 2 łyżeczki cynamonu w proszku i około 4 łyżek wody lub mleka (do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, mieszając wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko aż lukier będzie gładki i gęsty)
Wskazówki
Oponki udadzą się również jeśli użyjemy 2 całych jajek zamiast żółtek i śmietany. Można zastąpić twaróg serkiem mascarpone, wówczas śmietanę dodawajmy stopniowo, aby ciasto nie wyszło za rzadkie.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com