Oponki serowe

Oponki serowe

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego

 

 

oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
  • Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 – 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
  • Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
  • Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.

Propozycja podania

cukier puder / lukier klasyczny / lukier cynamonowy: 200 g cukru pudru, 1 – 2 łyżeczki cynamonu w proszku i około 4 łyżek wody lub mleka (do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, mieszając wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko aż lukier będzie gładki i gęsty)

Wskazówki

Oponki udadzą się również jeśli użyjemy 2 całych jajek zamiast żółtek i śmietany. Można zastąpić twaróg serkiem mascarpone, wówczas śmietanę dodawajmy stopniowo, aby ciasto nie wyszło za rzadkie.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email