Kulinaria: Orzeszki
Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodaj kawałki zimnego masła i sól, siekaj nożem (lub “siekaczką” do ciasta kruchego). Następnie dodaj żółtka oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotujemy krem. Masło rozpuść razem z przesianym cukrem pudrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dodaj przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia.
Jedną łupinkę nadziej, następnie weź drugą i lekko dociśnij.
Ciasteczka należy przechować w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce