Kulinaria: Chatka Baby Jagi
Składniki
- 800 g twarogu na sernik,
- 150 g cukru pudru,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 36 herbatników,
Wykonanie
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeśli masło jest za twarde, to podgrzać je chwilę w mikrofalówce).
- Do masy maślanej dodawać po łyżce twaróg i krótko miksować.
- Podzielić masę twarogową na dwie części i do jednej dodać kakao – zmiksuj.
- Herbatniki ułożyć na kawałku folii aluminiowej – 3 rzędy po 6 herbatników.
- Rozsmarować na herbatnikach ⅔ masy z kakao i przykryć drugą warstwą herbatników.
- Wyłożyć białą masę sernikową i rozsmarować, pozostałą odłożoną masę czekoladową ułożyć mniej więcej na środkowych herbatnikach.
- Pomagając sobie folią aluminiową unieść boki ciasta tworząc trójkąt.
- Obwinąć ciasto folią i schować do lodówki na około 12 godzin.
- Przed podaniem polać ciasto rozpuszczoną czekoladą.