Kulinaria: Smażone zielone pomidory
Co nam przychodzi na myśl gdy słyszymy smażone zielone pomidory? Zapewne znajdą się osoby którym do głowy przyjdzie film lub książka… A może znajdą się tu tacy, którzy pomyślą o swoim dzieciństwie? Moje skojarzenia właśnie takie są. Gdy słyszę smażone zielone pomidory to widzę moją babcię jak pod koniec lata (gdy pomidory nie zdążyły dojrzeć na krzaczku) robi z nich przepyszny dżem…
Dżem z zielonych pomidorów jest słodki, lekko kwaskowy i bardzo smaczny. Wydaje się, że powinien być wytrawny dzięki kwaskowym i chrupiącym pomidorom. Jednak według mnie jest słodki a smakiem swym zdecydowanie bardziej przypomina dżem owocowy niż warzywny (no ale przecież pomidor jest owocem) 🙂
Dżem z zielonych pomidorów pasuje zarówno do świeżego pieczywa, bagietek, bułek paryskich czy francuskich rogalików. Można również stosować do nadziewania kruchych babeczek czy też ciasteczek…
Jeśli macie ochotę na przetwory polecam dżem z zielonych pomidorów, będzie on ciekawym uzupełniłem waszych spiżarek.
Składniki
1 kg zielonych pomidorów
1 cytryna
500-600 g cukru
Wykonanie
Pomidory umyć i za pomocą blendera zmiksować razem ze skórką i pestkami. Masę pomidorową przełożyć na patelnię, dodać sok oraz skórkę otartą z cytryny. Dżem smażyć 15 minut, po czym dodać 500-600 g cukru trzcinowego lub białego.
Smażyć kolejne 15-30 minut (zależnie od wielkości naczynia a którym gotuje się dżem i powierzchni parowania), często mieszając. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem.