Porady: Syrop z selera na przeziębienie i ból gardła. Właściwości i przepis.

Porady: Syrop z selera na przeziębienie i ból gardła. Właściwości i przepis.

Syrop z selera ma cenne właściwości prozdrowotne, które sprawdzają się szczególnie w trakcie sezonu jesienno-zimowych infekcji. Syrop z selera jest tani
i łatwo go przygotować. 

Syrop z selera nie jest tak popularny jak inne warzywne syropy czy soki. Dużo większym uznaniem od syropu cieszy się sok z selera. Warto wiedzieć, że syrop z selera przygotowuje się z selera korzeniowego, sok natomiast wyciska z selera naciowego. Te dwie odmiany selera mają bowiem inne właściwości prozdrowotne.

Syrop z selera na kaszel, katar i przeziębieni Ma podobne właściwości, lecz dużo lepszy smak, dzięki czemu pić go mogą również te osoby, którym syrop z cebuli zwyczajnie nie smakuje.

Korzeń selera to dobre źródło witamin i minerałów – zawiera m.in:

  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • witamina E
  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • sód
  • flawonoidy, substancje o działaniu przeciwzapalnym
    i antyoksydacyjnym

Syrop z selera znakomicie sprawdza się w trakcie przeziębienia, łagodzi bowiem dokuczliwy katar i suchy kaszel, ułatwia także odkrztuszanie przy kaszlu mokrym.

Syrop z selera – przepis:

Syrop z selera przygotowuje się z selera korzeniowego. Można go zrobić na dwa sposoby.

Przepis nr 1: 

Składniki:

  • duży seler
  • cukier

Przygotowanie:

  1. świeżego selera obierz i pokrój go w niezbyt grube plastry (ważne, by warzywo w środku nie było wysuszone)
  2. plastry układaj w miseczce, każdy z nich przesypując cukrem
  3. odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aż warzywo puści sok

Przepis nr 2

Składniki:

  • duży seler
  • miód lub cukier

Przygotowanie:

  1. selera umyj, odkrój czubek (mniej więcej w 1/3 wysokości). Nie obieraj
  2. wydrąż miąższ w taki sposób, by powstała spora dziurka
  3. wlej do niej miód lub wsyp cukier
  4. przykryj odkrojoną górną częścią
  5. odstaw na kilka godzin, aż seler puści sok

Syrop z selera można przyjmować podobnie, jak syrop z cebuli – kilka razy dziennie po łyżeczce. Trzeba go przechowywać w chłodnym miejscu – zachowuje trwałość przez dwa-trzy dni, potem trzeba zrobić nowy.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email