Zdrowie: Produkty, które najbardziej szkodzą sercu.

Zdrowie: Produkty, które najbardziej szkodzą sercu.

Planując codzienne menu mało kto się nad tym zastanawia. Choroby serca to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce, a optymalna dieta pozwala zmniejszyć ich ryzyko, wpływa bowiem nie tylko na stan serca, ale również całego układu krążenia.

Serce to najważniejszy mięsień naszego ciała – w ciągu dnia przepompowuje blisko 350 litrów krwi, nie odpoczywając nawet przez chwilę. Dlatego warto zadbać o to, aby było w jak najlepszej kondycji.

Produkty, które najbardziej szkodzą sercu:

  1. Sól i słone przekąski – sól szkodzi sercu, zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, jednego z głównych przyczyn zawału serca i jego niewydolności. Zalecana dzienna dawka soli, którą WHO uznaje za bezpieczną to nie więcej, niż 4-5 g, a więc łyżeczkę od herbaty.
  2. Cukier i wyroby cukiernicze – nadmiar w diecie prowadzi m.in. do otłuszczenia narządów wewnętrznych i do problemów z naczyniami krwionośnymi, co przekłada się na dolegliwości układu krążenia i serca. Nadmiar cukru zwiększa również ciśnienie krwi.

    Szkodliwy dla serca jest nie tylko cukier, który dodajemy do kawy czy herbaty, ale wszystkie produkty zawierające tzw. cukier dodany, jak słodzone jogurty, płatki śniadaniowe, słodkie gazowane napoje i słodycze. Te, które można kupić w sklepach, często zawierają również jeszcze jeden niekorzystny dla serca składnik: tłuszcz trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Ich spożywanie zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. 
  3. Wędliny i konserwy mięsne – przetworzone mięso takie jak szynka, parówki, boczek, bekon, kiełbasa, kabanosy, mielonka z puszki to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, soli i konserwantów. Ich częste jedzenie to droga do nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, a jej następstwem może być zawał serca lub udar mózgu. Zdrowsze dla serca będą wędliny, które zrobimy w domu.
  4. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu – frytki, dania azjatyckie, smażone banany, schab w cieście – wszystkie te potrawy są smażone w głębokim oleju, a taki proces obróbki nie tylko sprawia, że są bardziej kaloryczne. Dania takie zawierają bardzo dużo tłuszczy trans, zwiększających ryzyko m.in. chorób serca. Częste jedzenie takich potraw podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL  i obniża stężenie dobrego cholesterolu HDL, a zachwianie tych proporcji może prowadzić do miażdżycy.
  5. Dania fast food – hamburgery, pizza, nuggetsy z kurczaka, kebab… Potrawy te niewątpliwie są smaczne, jednak nie dostarczają zbyt wielu składników odżywczych – ale kalorii tak. Sprawia to wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych. Częste spożywanie dań fast food ma ścisły związek z chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca, zawał serca.
  6. Napoje energetyczne – jedna puszka “energetyka” może mieć poważne następstwa w postaci kołatania serca. Regularne picie takich napojów to dla serca obciążenie: zawarte w nich składniki w bardzo wysokim stężeniu (np. kofeina, tauryna, guarana) doprowadzają do zmniejszania światła naczyń krwionośnych, a to z kolei jest przyczyną wzrostu ciśnienia tętniczego. Jak powszechnie wiadomo, zbyt wysokie ciśnienie może prowadzić do poważnych problemów z sercem: jego niewydolności czy zawału.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email