Kulinaria: Domowa przyprawa do piernika

Kulinaria: Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

  • cytryna
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • łyżka cynamonu mielonego
  • łyżka goździków całych
  • łyżka kardamonu mielonego
  • łyżka gałki muszkatołowej mielonej
  • łyżka imbiru mielonego
  • łyżka kolendry mielonej
  •  3 gwiazdki anyżu – tylko ziarenka
  •  1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie szorujemy i osuszamy. Na drobnej tarce trzemy skórki. Następnie rozkładamy je na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-120 stopni (drzwi piekarnika zostawiamy lekko uchylone).
Wysuszone skórki przekładamy do młynka do kawy, dodajemy pozostałe przyprawy, (mielone i w całości). Wszystko należy dokładnie zemleć, po czym przełożyć do słoiczka. 


Przyprawę możemy modyfikować w zależności od upodobań: zmienić proporcje składników, pominąć składnik, którego się nie lubi lub dodać swój  ulubiony.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email