Kulinaria: Domowa przyprawa do piernika
Składniki:
- cytryna
- pomarańcza
- grejpfrut
- łyżka cynamonu mielonego
- łyżka goździków całych
- łyżka kardamonu mielonego
- łyżka gałki muszkatołowej mielonej
- łyżka imbiru mielonego
- łyżka kolendry mielonej
- 3 gwiazdki anyżu – tylko ziarenka
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie szorujemy i osuszamy. Na drobnej tarce trzemy skórki. Następnie rozkładamy je na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-120 stopni (drzwi piekarnika zostawiamy lekko uchylone).
Wysuszone skórki przekładamy do młynka do kawy, dodajemy pozostałe przyprawy, (mielone i w całości). Wszystko należy dokładnie zemleć, po czym przełożyć do słoiczka.
Przyprawę możemy modyfikować w zależności od upodobań: zmienić proporcje składników, pominąć składnik, którego się nie lubi lub dodać swój ulubiony.