Zdrowie: Co jeść i pić w upalne dni
Schładzanie organizmu w trakcie upałów to podstawa. Można siedzieć w cieniu, kąpać się czy zraszać wodą lub przybywać w klimatyzowanym pomieszczeniu. Możemy też pomóc naszemu ciału w zachowaniu odpowiedniej, zdrowej temperatury, zwracając większą uwagę na to, co jemy i pijemy w trakcie upałów.
Gdy za oknem panuje coraz większy skwar, większość z nas zaczyna poważnie zastanawiać się nad tym, co jeść w upalne dni. Czujemy wówczas o wiele mniejszy apetyt i najchętniej wyłącznie pilibyśmy chłodne napoje. Jednak nie samą wodą, lemoniadą, mrożoną kawą czy herbatą człowiek żyje i nawet, gdy temperatura przebija 30oC, jeść coś trzeba.
Najlepsze na upały to potrawy lekkie, bogate w warzywa i owoce, wypełnione zdrowymi, jak najmniej przetworzonymi produktami, z codzienną dawką mleka i jogurtów, rybami morskimi i białym mięsem drobiowym. W tym czasie powinniśmy również zrezygnować z obciążających organizm, tłustych, smażonych potraw i alkoholu, a słodycze zamienić na owoce.
Latem podświadomie odczuwamy mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie. Tego należy się trzymać. W trakcie upału mamy zmniejszony metabolizm, spada nam przemiana materii i gorzej się wszystko trawi.
Kiedy jest upał, często omijamy posiłki albo zastępujemy je wyłącznie lodami i chłodnymi napojami a to niestety duży błąd. Mimo tego, że nam się nie chce, to coś powinniśmy zjeść. Kiedy temperatura wzrasta, apetyt maleje.
Jogurty, kefiry i maślanki, fermentowane przetwory mleczne, schłodzone w lodówce, pozwolą poczuć ukojenie podczas upałów, a w dodatku pozytywnie wpłyną na perystaltykę jelit. Na pierwsze lub drugie śniadanie wybierzmy musli z sezonowymi owocami i jogurtem, maślankę lub kefir zblenduj z miękkimi owocami jagodowymi, by przygotować orzeźwiający koktajl, idealny na przekąskę. Przygotuj młode ziemniaki z koperkiem i podaj je ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Sięgać należy po sezonowe warzywa (w szczególności: pomidory, ogórki, sałatę, szparagi, botwinę, rzodkiewkę, szpinak, kalarepę, rabarbar, bób, brokuły, bakłażana, fasolkę szparagową, kalafiora, marchew, pietruszkę, por, szczaw), sezonowe owoce (w szczególności: truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, arbuzy, melony, morele, brzoskwinie, nektarynki, borówki, poziomki, jagody, porzeczkę, pigwę, jabłka, gruszki) oraz świeże zioła, natki i jadalne kwiaty. Warzywa dodawać należy do jak największej liczby posiłków.
W upalne dni należy pamiętać o odpowiednim nawadniania organizmu. Powinno się wypijać przynajmniej 1,5 litra płynów, a najlepiej oszacować swoje zapotrzebowanie mnożąc każdy kilogram swojego ciała razy 30 mililitrów wody.
Do objawów odwodnienia organizmu należą przede wszystkim: bóle głowy, rozdrażnienie, brak koncentracji, suchość oka, napięta, sucha skóra.
Napoje, które ugaszą pragnienie latem:
- woda, plasterki świeżego ogórka, listki mięty,
- woda, podzielone świeże owoce, listki mięty,
- woda zmiksowana z zielonym ogórkiem oraz natką pietruszki
- arbuzada – woda zmiksowana z arbuzem;
- domowe ice tea;
- lemoniada malinowa na wodzie gazowanej z miodem;
- kefir zmiksowany z listkami świeżej mięty oraz bazylii, z odrobiną soli;
- kompot z rabarbaru i truskawek posłodzony miodem;
- zielone smoothie z natki pietruszki i szpinaku, rozcieńczone większą ilością wody, z odrobiną ksylitolu;
- lemoniada pietruszkowa – woda zmiksowana z pękiem natki pietruszki, sokiem z całej cytryny i miodem.
Przy wysokich temperaturach nie trudno o odwodnienie organizmu, a nawet udar cieplny. Należy pamiętać o wypijaniu odpowiednich ilości płynów każdego dnia. Niedostateczne nawodnienie to również trudności w koncentracji oraz w codziennej pracy.