Zdrowie: Wartości odżywcze przetworów z jabłek
Choć wszyscy doceniamy walory smakowe soku jabłkowego czy musu z tych owoców, niewiele z nas orientuje się, ile w nich wartości odżywczej. Zależy ona przede wszystkim od sposobu, w jaki przetwory z jabłek zostały przygotowane.
Najlepsze są metody utrwalania owoców pozwalające zachować w jabłkach jak najwięcej witaminy C, bez konieczności stosowania szkodliwych dla zdrowia środków konserwujących.
Co można zrobić z jabłek ?
- Mus z jabłek – nadaje się do ciast, naleśników, kaszek, ryżu. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, następnie umieścić je do dużego garnka z dodatkiem wody. Jabłka gotować ok. 30 min., co jakiś czas mieszając. Gdy owoce staną się miękkie, należy dodać cynamon, cukier do smaku.
- Dżem z jabłek – jest podobny do musu. Można go dodatkowo zagęścić kupnym preparatem żelującym, by przybrał nieco gęstszą konsystencję.
- Kompot jabłkowy – do zrobienia kompotu z jabłek używa się najczęściej papierówek, choć nadają się także pozostałe odmiany. Samodzielnie zrobiony i zapasteryzowany kompot z jabłek to świetna opcja na zimowe przetwory.
- Sok z jabłek – nie ma nic lepszego od świeżo wyciśniętego soku z surowych jabłek. Owoce wystarczy obrać i pokroić na małe kawałki, a następnie wycisnąć przy pomocy sokowirówki.
- Chipsy z jabłek – to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Jabłka wystarczy pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem i zapiec w piekarniku.
- Pieczone jabłka z orzechami i miodem – to pyszne i proste danie idealne na jesienne chłodne wieczory i nie tylko. Jabłka należy wydrążyć, a następnie włożyć do środka zblendowane orzechy z dodatkiem miodu. Owoce wyłożyć na blasze i zapiec w piekarniku.
- Szarlotka – pyszne ciasto z dodatkiem jabłek. Jako nadzienie można wykorzystać zrobiony wcześniej mus jabłkowy lub dodać lekko podduszone jabłka w plasterkach.
- Wino jabłkowe – nie musi powstawać tylko z winogron. Jesienią jabłka będą świetnym surowcem. Produkcja domowego wina z jabłek jest czasochłonna, ale dzięki temu zyskamy trunek bez sztucznych dodatków i siarczynów.
- Cydr – to napój alkoholowy, który robi się z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Może być niegazowany lub musujący.
- Ocet jabłkowy – można kupić zarówno w sklepie jak i zrobić go samodzielnie.
Wartości odżywcze przetworów z jabłek:
Sporo witaminy C zachowują przeciery i soki pasteryzowane. Bo obróbka termiczna trwa stosunkowo krótko, na dodatek przetwarzane jabłka gotują się we własnym soku i pod przykryciem.
Pasteryzowane jabłka są bardzo zdrowe, pod warunkiem, że się ich nie słodzi.
Przetwory z surowych jabłek można konserwować bez pasteryzowania, dodając do nich dużo cukru. Zachowują one znaczną ilość witaminy C, ale są bardzo kaloryczne. Nie nadają się też do długotrwałego przechowywania.
Dżemy i marmolady trzeba gotować, dlatego mało w nich witaminy C, zawierają jednak sole mineralne, błonnik.
Suszone jabłka dostarczają bardzo dużo błonnika, ale nie ma w nich witamin. Dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego, jednak są kaloryczne.
W sklepach można kupić preparaty żelujące, które zagęszczają przetwory, co skraca czas ich duszenia. Przetwory żelowane zachowują trochę więcej witaminy C niż przyrządzone tradycyjnie. Niestety żele, tak jak cukier, są kaloryczne.