Kulinaria: Chleb ziołowo-czosnkowy

Kulinaria: Chleb ziołowo-czosnkowy

Mięciutki chlebuś o efektownym kształcie z masłem ziołowym zachwyci waszych gości

Składniki i wykonanie

Masełko:

  • 120g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli


Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować.

Ciasto:

  • 40g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • 600g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.

Po 15 minutach dodać mąkę z solą, wbić jajko – wymieszać i dodać oliwę z oliwek . Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.

Podziel się tym artykułem:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email