Kulinaria: Chleb ziołowo-czosnkowy
Mięciutki chlebuś o efektownym kształcie z masłem ziołowym zachwyci waszych gości…
Składniki i wykonanie
Masełko:
- 120g masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować.
Ciasto:
- 40g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- 600g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodać mąkę z solą, wbić jajko – wymieszać i dodać oliwę z oliwek . Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.